Ştiri şi informaţii din toată lumea
    Ştiri / Ştiinţă

    Declinul dinozaurilor a început înainte de căderea asteroidului

    Într-un studiu publicat relativ recent, oamenii de ştiinţă de la Universitatea Reading din Marea Britanie au arătat că diferite specii de dinozauri au dispărut cu cel puţin 40 milioane de ani înainte de coliziunea devastatoare a Pământului cu un meteorit.



    Camarasaurus din clasa sauropodelor.


    Impactul asteroidului este în continuare considerat principala cauză pentru dispariţia dinozaurilor, dar este clar că aceştia nu mai erau la apogeul evoluţiei.

    Dinozaurii vegetarieni sauropozi cu gât lung, cele mai mari animale terestre care au trăit vreodată, au avut declinul cel mai rapid. Grupul celebrului carnivor Tyrannosaurus rex a avut parte de un declin mai lent.

    Separarea continentelor şi activitatea vulcanică se numără printre factorii care explică acest declin.

    Rezultatele sugerează că, cu zeci de milioane de ani înainte de moartea speciei lor, dinozaurii au început să-şi piardă poziţia dominantă pe Pământ.

    Când un asteroid gigant a lovit Pământul în zona unde este acum Mexicul, cu 66 milioane de ani în urmă, un nor imens de praf a blocat razele Soarelui, ducând la scăderea temperaturii globale şi la moartea plantelor.

    Fără vegetaţie, sursă de hrană şi adăpost, dinozaurii au dispărut.

    Acest studiu oferă, de asemenea, o viziune asupra viitorului, deoarece multe specii se luptă să supravieţuiască schimbărilor climatice.

    În cazul în care animalele se confruntă cu un ritm rapid de dispariţie, ele riscă anihilarea în cazul unui dezastru major.

    21 IULIE 2022



    TE-AR MAI PUTEA INTERESA

    O echipa de specialisti de la mai multe organizatii, printre care Wildlife Conservation Society, au descoperit o noua specie de pasari, cu un penaj distinct si un ciripit zgomotos, in capitala Cambodgiei, Phnon Penh, oras cu 1,5 milioane de locuitori.
    Pentru a se proteja, unele animale îşi schimbă culoarea după culoarea mediului în care se află. Cameleonii, însă, îşi schimbă culorile în mod neobişnuit, atunci când interacţionează cu alţi semeni.
    Pământul s-ar putea confrunta cu o mini-perioadă glaciară începând cu 2030, datorită modificărilor din ciclurile de activitate ale Soarelui.
    Un studiu recent sugerează că elefanţii, deja cunoscuţi ca fiinţe inteligente, înţeleg pericolele care vin din partea oamenilor. Ei fac diferenţa între diferitele limbaje umane şi se îndepărtează de cele considerate o ameninţare.
    Rămăşiţele unui mamut care ar putea avea circa 20000 de ani au fost descoperite într-un şantier de construcţii din cantonul Zug, în centrul Elveţiei.
    Cercetătorii de la Yunnan University şi University of Arizona au descoperit cel mai vechi sistem cardiovascular găsit vreodată într-o fosilă a unui artropod, animal asemănător cu un crevete, care trăia în mări.