Ştiri / Ştiinţă |
Declinul dinozaurilor a început înainte de căderea asteroidului
Într-un studiu publicat relativ recent, oamenii de ştiinţă de la Universitatea Reading din Marea Britanie au arătat că diferite specii de dinozauri au dispărut cu cel puţin 40 milioane de ani înainte de coliziunea devastatoare a Pământului cu un meteorit.
Impactul asteroidului este în continuare considerat principala cauză pentru dispariţia dinozaurilor, dar este clar că aceştia nu mai erau la apogeul evoluţiei.
Dinozaurii vegetarieni sauropozi cu gât lung, cele mai mari animale terestre care au trăit vreodată, au avut declinul cel mai rapid. Grupul celebrului carnivor Tyrannosaurus rex a avut parte de un declin mai lent.
Separarea continentelor şi activitatea vulcanică se numără printre factorii care explică acest declin.
Rezultatele sugerează că, cu zeci de milioane de ani înainte de moartea speciei lor, dinozaurii au început să-şi piardă poziţia dominantă pe Pământ.
Când un asteroid gigant a lovit Pământul în zona unde este acum Mexicul, cu 66 milioane de ani în urmă, un nor imens de praf a blocat razele Soarelui, ducând la scăderea temperaturii globale şi la moartea plantelor.
Fără vegetaţie, sursă de hrană şi adăpost, dinozaurii au dispărut.
Acest studiu oferă, de asemenea, o viziune asupra viitorului, deoarece multe specii se luptă să supravieţuiască schimbărilor climatice.
În cazul în care animalele se confruntă cu un ritm rapid de dispariţie, ele riscă anihilarea în cazul unui dezastru major.