Sănătate / Vitamine |
Deficitul de vitamina D în timpul sarcinii ar putea creşte riscul de boli la copil
Deficitul de vitamina D prezentat de femeie în timpul sarcinii ar putea creşte riscul copiilor de a dezvolta scleroză multiplă mai târziu în viaţă.
Un nou studiu realizat de cercetători de la Harvard T.H. Chan School of Public Health confirmă că nivelurile de vitamina D din timpul sarcinii ar putea influenţa sănătatea copiilor.
Studiul s-a făcut pe 193 de subiecţi, dintre care 163 de sex feminin. Toţi au fost diagnosticaţi cu scleroză multiplă şi au avut mame de la care s-au colectat şi stocat probe de ser prenatal.
Probele au fost testate pentru nivelurile de ser 25-hidroxivitamina D (25[OH]D), test utilizat pentru a determina nivelurile de vitamina D ale unui individ.
Un nivel de 20 ng/ml până la 50 ng/ml este considerat optim, în timp ce un nivel cuprins între 10 ng/ml şi 19 ng/ml indică o uşoară până la moderată deficienţă. Nivelurile mai mici de 12,02 ng/ml sunt considerate insuficiente.
După compararea rezultatelor cu cele ale unui grup de control, echipa a constatat că copiii mamelor care au avut deficit de vitamina D în timpul sarcinii, au avut o probabilitate cu 90 la sută mai mare de a dezvolta scleroză multiplă la maturitate, comparativ cu copiii mamelor care nu au prezentat acest deficit.
Un studiu publicat anterior, constatase că consumul de alimente bogate în vitamina D în timpul sarcinii ar putea fi benefic viitorului copil, reducându-i cu până la 25 la sută riscul de a dezvolta alergii.
Alte studii anterioare legaseră, de asemenea, deficitul de vitamina D la adulţi, de probleme cum ar fi sindromul colonului iritabil, demenţă şi un risc crescut de infarct miocardic şi accident vascular cerebral.
Vitamina D este obţinută prin expunerea pielii la lumina soarelui şi din produsele alimentare, cum ar fi peşte gras, inclusiv sardine şi macrou, ficat, gălbenuş de ou şi ulei din ficat de cod.