Ştiri / Ştiinţă |
Delfinii îşi amintesc unul de altul şi după zeci de ani
Este posibil ca delfinii şi nu elefanţii, să aibă cea mai bună memorie din lumea animală. Într-un nou studiu, oamenii de ştiinţă spun că delfini ţinuţi în captivitate au demostrat capacitatea de a recunoaşte sunetele emise de un fost partener de bazin după ce au fost despărţiţi mai mult de 20 de ani.
Studiul, realizat de cercetătorii de la Universitatea din Chicago, arată că delfinii au cea mai lungă memorie socială descoperită vreodată la specii non-umane.
Conform studiului, capacitatea delfinilor de a recunoaşte sunetele emise de alţi delfini ar putea fi chiar mai bună decât capacitatea oamenilor de recunoaştere facială, deoarece, cu trecerea timpului, feţele oamenilor se modifică.
Jason Bruck, conducătorul studiului, a adunat date de arhivă despre 53 de delfini care au fost ţinuţi timp de zeci de ani în şase locaţii diferite. Anterior delfinii fusesera ţinuţi în acelaşi bazin.
Bruck a comparat reacţiile delfinilor când li se puneau în difuzoare înregistrări ale sunetelor emise de foşti tovarăşi de bazin, faţă de înregistrări ale sunetelor emise de alţi delfini cu care nu erau familiari.
Studiile sale au arătat chiar de la început că delfinii se plictiseau repede când ascultau sunete de la delfini pe care nu îi cunoşteau, dar când auzeau un delfin pe care îl cunoşteau, se apropiau imediat de difuzorul în care ascultau înregistrările.
Uneori se învârteau pe lângă difuzor şi fluierau la el, încercând să facă difuzorul să le răspundă.
Într-un exemplu demn de reţinut, Bruck a redat o înregistrare a sunetelor emise de o femelă de delfin numită Allie, care în prezent se află la Brookfield Zoo, Statele Unite, pentru o altă femelă numită Bailey, acum în Bermuda.
Cei doi delfini locuiseră împreună la centru Dolphin Connection din Florida Keys când Allie avea doi ani şi Bailey patru.
Chiar şi după 20 de ani şi şase luni după ultimul lor contact, Bailey şi-a amintit de fluierăturile lui Allie.