Ştiri şi informaţii din toată lumea
    Sănătate / Ştiinţa şi sănătatea

    Depresia creşte riscul de Parkinson

    Persoanele care suferă de depresie sunt mult mai aproape de a avea peste ani boala Parkinson, conform unui studiu realizat de cercetătorii suedezi de la Umeå University.



    Depresia creşte riscul de Parkinson. Foto: Nik Shuliahin


    Era cunoscută legătura între depresie şi boala Parkinson, aşa că depresia poate fi un simptom foarte timpuriu al bolii Parkinson sau un factor de risc pentru boală.

    Studiul a cuprins întreaga populaţie a Suediei cu vârsta peste 50 de ani.

    Mai mult de 140000 de persoane au fost diagnosticate cu depresie între 1987 şi 2012. După 26 ani, 1485 de oameni au fost diagnosticaţi cu Parkinson.

    Aproximativ unu la sută dintre cei care au avut depresie la un moment dat au dezvoltat maladia Parkinson, în timp ce doar 0,4 la sută dintre cei care nu a avut vreodată depresie au dezvoltat această boală.

    Acest lucru nu înseamnă neapărat că depresia cauzează maladia Parkinson. Depresia şi boala Parkinson merg însă mână în mână.

    Persoanele care sunt deprimate ar trebui să acorde o atenţie deosebită în cazul în care dezvoltă tremor sau alte simptome timpurii ale bolii Parkinson.

    26 APRILIE 2023



    TE-AR MAI PUTEA INTERESA

    Oamenii de ştiinţă de la Universitatea din Newcastle, Anglia, au reuşit să identifice enzima responsabilă de aspectul tineresc al pielii.
    Este foarte dificil să se penetreze membrana unei celule pentru a introduce medicamente sau substanţe nutritive, fără ca aceasta să se deterioreze. O metodă eficientă este de a folosi nanoparticule de aur pur, acoperite cu un strat subţire de polimer.
    Un test de salivă care detectează niveluri ale diferitelor proteine ar putea ajuta la diagnosticarea copiilor cu autism. În prezent, diagnosticarea autismului se face de către psihologi, care se bazează pe observarea comportamentului şi pe teste complicate, uneori subiective.
    Oamenii de ştiinţă, de la compania biofarmaceutică Glutage din Australia, au dezvoltat un comprimat care reduce efectele bolii celiace.
    Cercetătorii de la University of Nevada din oraşul Reno au descoperit că pseudoscorpionii masculi trataţi cu tetraciclină suferă o reducere a viabilităţii spermei, şi acest efect toxic se transmite chiar şi la puii lor masculi care nu au fost trataţi cu respectivul antibiotic. Este posibil ca un efect similar să apară şi la oameni.
    Temperamentul iute, mânios, supărăcios, poate creşte riscul de atac de cord sau de accident vascular cerebral. Riscul se acumulează la persoanele cu episoade frecvente de furie.