Ştiri şi informaţii din toată lumea
    Sănătate / Ştiinţa şi sănătatea

    Depresia micşorează creierul oamenilor

    Episoadele repetate de depresie pot micşora hipocampusul, o zonă a creierului responsabilă de memorie şi emoţii, conform unui nou studiu efectuat de Enigma-Mdd Working Group, 15 institute din Statele Unite, Australia şi Europa.



    Localizarea hipocampusului în creier.


    Participanţii la experiment aveau o dimensiune normală a hipocampusului când au avut primul lor episod depresiv. Scăderea a început după aceea.

    Cercetătorii au descoperit că din 8927 de persoane participante la studiu, 1728 au avut depresie majoră, restul au fost sănătoşi, iar 65 la sută dintre cei bolnavi au avut depresie recurentă şi au fost acele persoane care au avut un hipocampus mai mic.

    Tot acest studiu a stabilit că micşorarea creirului poate fi reversibilă urmând un tratament adecvat, dar tratarea depresiei nu înseamnă doar medicamente ci şi o intervenţie socială adecvată.

    La tineri, psihoterapia ar trebui explorată ca primă linie de tratament.

    1 MARTIE 2023



    TE-AR MAI PUTEA INTERESA

    Cercetătorii de la Melbourne University School of Engineering, din Australia, au proiectat o peptidă polimerizată sub forma unei stele, ca alternativă la antibiotice în lupta cu superbacteriile.
    Cercetătorii de la Oregon State University, din Statele Unite, au găsit dovezi suplimentare despre cum sulforafanul, un compus din broccoli, cunoscut că ajută la prevenirea cancerului de prostată, acţionează asupra formelor lungi necodate de ARN.
    Măştile ajută la protejarea persoanelor care le poartă împotriva primirii sau răspândirii SARS-CoV-2, virusul care provoacă COVID-19, iar umiditatea creată în interiorul măştii poate ajuta la combaterea bolilor respiratorii, cum ar fi COVID-19.
    Noi cercetări făcute la University of Texas au arătat că un extract obţinut din ciupercile japoneze shiitake ar putea deţine cheia pentru distrugerea virusul uman papilloma care cauzează cancer şi ar poate juca un rol în prevenirea acestei boli.
    Inspirandu-se de la o substanta secretata de ciuperci cand isi apara teritoriul, chimistii de la Massachusetts Institute of Technology au sintetizat si testat 60 de compusi care au capacitatea de a distruge celulele canceroase umane.
    O echipă de cercetători de la Universitatea Cornell din Statele Unite a dezvoltat un nou polimer care are o capacitate unică de a elimina substanţele poluante din apă în câteva secunde.