Ştiri şi informaţii din toată lumea
    Ştiri / Societate

    Descoperirea microARN-ului, Premiul Nobel pentru Medicină 2024

    Comitetul Nobel al Institutului Karolinska din Suedia a anunțat că Victor Ambros și Gary Ruvkun au câștigat Premiul pentru Medicină pentru descoperirea microARN sau acidul ribonucleic și rolul acestuia în reglarea post-transcripțională a genei, în procesul fundamental de dezvoltare a celulelor organismului.



    Victor Ambros și Gary Ruvkun câștigă Premiul Nobel pentru Medicină pentru descoperirea microARN. Foto: Institutul Național al Cancerului, US


    Ei au câștigat premiul, potrivit comitetului, pentru impactul contribuțiilor lor în domeniul biologiei moleculare.

    MicroARN-urile au deschis calea pentru ca oamenii de știință să trateze boli precum cancerul, ajutând la reglarea funcționării genelor la nivel celular.

    MicroARN-urile oferă celulelor instrucțiuni genetice pentru a produce noi proteine ​​și există două domenii principale în care microARN-urile pot fi utile: în dezvoltarea de medicamente pentru tratarea bolilor și acționând ca biomarkeri.

    Gary Ruvkun s-a născut în Berkeley, California (SUA), și este medic și cercetător la Massachusetts General Hospital și Harvard Medical School din Boston (SUA), care a dezvăluit rolul microARN-urilor în reglarea genelor.

    Victor Ambros s-a născut în Hanover, New Hampshire (SUA), iar în prezent este profesor la Universitatea din Massachusetts din Worcester (Massachusetts).

    12 OCTOMBRIE 2024



    TE-AR MAI PUTEA INTERESA

    Aceștia au fost recompensați de Academia Suedeză de Științe pentru „descoperiri și invenții fundamentale care permit învățarea automată folosind rețele neuronale artificiale”, a anunţat juriul în comunicatul său de presă.
    Fluviul Rio Negro a scăzut la nivelul de 13,19 metri în această săptămână, depășind seceta din 2010 când râul care scaldă capitala Amazonului a atins 13,63 metri.
    În următorii 30 de ani, națiunile insulare din Pacific, cum ar fi Tuvalu, Kiribati și Fiji, vor suferi o creștere a nivelului mării cu cel puțin 15 centimetri, conform unei analize a NASA privind creşterea nivelului mării.
    În luna august a acestui an temperatura planetei a depășit cu 1,51 grade Celsius nivelul preindustrial. A fost cel mai cald august, cu o temperatură medie a aerului la suprafață cu 0,71 °C peste media perioadei 1991-2020.
    Oamenii de știință din Brazilia au testat 13 rechini de adâncime cunoscuți în mod popular sub numele de „rechin cu cioc brazilian”, și toți au fost depistați pozitiv la cocaină, cu o concentrație de până la 100 de ori mai mare decât cea raportată anterior pentru alte specii acvatice.
    Ambele cicloane tropicale vor provoca ploi abundente și tulburări maritime, cu valuri de peste șase metri, pe o rază de peste 100 de kilometri.