Ştiri şi informaţii din toată lumea
    Ştiri / Mapamond

    Descoperiri arheologice in Lumbini, locul de nastere al lui Buddha


    Noile sapaturi la templul Maya Devi, din Lumbini, districtul Rupandehi din Nepal, construit pe locul unde legenda spune ca s-a nascut printul Siddhartha, viitorul Buddha, au dus la descoperirea unor altare pre-Ashoka intr-un sat datat 1300 i.e.n. Aceasta face ca inceputul istoriei locului sa fie impinsa mult in urma.



    Lumbini. Foto: Wikipedia / Yves Picq (CC BY-SA 3.0)


    Oamenii de stiinta de la Durham University din Marea Britanie, impreuna cu o echipa nepaleza si cu alti experti internationali au lucrat in cadrul unui proiect UNESCO finantat de Guvernul Japoniei.

    Ei au descoperit ramasitele unui sat datand din 1300 i.e.n. la cateva sute de metri spre sud de locul de nastere al lui Buddha, impingand data locuirii regiunii inapoi cu 1000 de ani. De asemenea s-a descoperit un templu pre-Ashoka din caramida, construit peste unul mai vechi din lemn.

    Pana acum, cele mai vechi temple buddhiste au fost atribuite imparatului indian Ashoka, care in secolul 3 i.e.n. a raspandit buddhismul in intreaga regiune. Descoperirile facute arata ca istoria asezarilor de la Lumbini este mult anterioara vizitei imparatului Ashoka.

    Lumbini, locul de nastere al lui Buddha este inscris in Patrimoniul Mondial UNESCO din 1997.

    Siddhartha Gautama, Buddha, s-a nascut, in urma cu aproximativ 2500 de ani, in celebrele gradini din Lumbini, care au devenit in scurt timp loc de pelerinaj. Printre pelerini a fost si imparatul indian Ashoka, care a construit unul dintre pilonii sai comemorativi acolo, cunoscut mai tarziu sub numele de Ashoka Pillar, "Stalpul lui Ashoka".

    Site-ul arhelologic este acum in curs de dezvoltare ca centru de pelerinaj buddhist, unde vestigiile asociate cu nasterea lui Buddha constituie un element central. Templul Maya Devi construit aici, gazduieste Marker Stone si Nativity Sculpture, puse din cele mai vechi timpuri pentru a marca faptul ca Buddha s-a nascut in acest loc.

    Proiectul a contribuit la conservarea celor mai emblematice trei monumente ale locului: Marker Stone, Nativity Sculpture si Ashoka Pillar.

    GH. MANOIU | 9 IULIE 2013




    TE-AR MAI PUTEA INTERESA

    Arheologii de la Universitatea din Wroclaw, Polonia, au descoperit 150 de morminte ale unei comunităţi necunoscute care a locuit în partea peruană a deşertului Atacama, înainte de secolul al 7-lea d.Hr.
    Noile cercetări efectuate de experţi de la Universitatea Binghamton pe artefacte din Insula Paştelui au pus sub semnul întrebării teoria că vechea civilizaţie ar fi fost distrusă de război.
    Un set de sculpturi în piatră, vechi de 7000 de ani, au fost găsite adânc în interiorul Cercului Arctic.
    Scufundătorii au descoperit într-o epavă, găsită în apropiere de o insulă malteză, o adevarată comoară arheologică constând din pietre de măcinat şi vase cu vin de acum 2700 de ani.
    Desenele artistice găsite pe pereţii unei peşteri din deşertul egiptean de vest, au fost datate provizoriu ca având 6 - 7000 ani vechime, ceea ce înseamnă că au fost create cu cel puţin 1000 de ani înainte de piramide.
    Cercetările efectuate pe rămăşiţele umane descoperite în oraşul tunisian Cartagina, arată că ADN-ul mitocondrial sau informaţiile genetice din partea mamei au venit de pe coasta mediteraneană nordică, din Peninsula Iberică, unde este acum Spania şi Portugalia.