Ştiri şi informaţii din toată lumea
    Ştiri / Ştiinţă

    S-a descoperit un dinozaur mumificat în stare perfectă

    Un dinozaur Nodosaurus mumificat a fost extras dintr-o rocă, cu pielea şi măruntaiele intacte, cu capul acoperit cu plăci de tip ţiglă şi o patină gri pe pielea fosilizată.



    Dinozaurul Nodosaurus mumificat extras dintr-o rocă (imagine înainte de pregătire lui pentru vizitatori). Foto: Royal Tyrrell Museum, Alberta, Canada.


    Acest Ankylosaurus unic a fost descoperit accidental lângă Fort McMurray, în nordul regiunii Alberta, de către o companie minieră din Canada.

    Capului şi partea din faţă a corpului animalului au fost conservate în mod miraculos datorită mineralelor din adâncimile unei mări vechi în care a căzut imediat după moartea sa.

    Animalul avea 5,5 metri lungime, din care lipsesc doar ultimii doi metri, cu picioarele din spate şi coada.

    Dinozaurul din Cretacic este o minune ştiinţifică şi este acum expus la Muzeul Regal de Paleontologie Tyrrell.

    Este un dinozaur „în carne şi oase“, şi nu un simplu schelet.

    Acest dinozaur care a trăit acum 110 milioane de ani, cel mai bine conservat găsit vreodată, face un salt uriaş în cercetările paleontologilor şi poate susţine multe teorii cu privire la regnul animal.

    Ankylosaurus în cauză a fost un ierbivor gigant cu o coadă şi patru labe uriaşe, acoperite în întregime cu ceea ce se numeşte o armură de solzi.

    Experţii estimează greutatea sa la 1360 kg, în timp ce greutatea lui în stare mumificată este de 1134 kg.

    Rămăşiţele dinozaurului au fost probabil purtate de un râu umflat spre mare înainte de a se scufunda în cele din urmă în adâncurile oceanului.

    Timp de milioane de ani, adânc în apă, carapacea şi pielea sa au fost acoperite treptat de minerale, păstrând aspectul aproape viu al animalului pe care îl vedem azi.

    30 OCTOMBRIE 2023



    TE-AR MAI PUTEA INTERESA

    Paleontologii de la Universidad Nacional de Educación a Distancia şi Universidad Autónoma de Madrid au descoperit scheletul parţial fără craniu al unui dinozaur necunoscut anterior, care avea o cocoaşă înaltă pe spate, asemănătoare cu cea a unui dromader.
    Oamenii de ştiinţă de la Norwegian Veterinary Institute au antrenat cai pentru a atinge o placă cu botul, dacă vor să fie acoperiţi cu o pătură. Cererile cailor s-au potrivit cu vremea, ceea ce sugerează că nu a fost o alegere întâmplătoare.
    Cercetătorii de la Universităţile Davis şi Berkeley din California, Statele Unite, au descoperit că plantele de floarea-soarelui au legate genele lor de creştere la un ceas intern, pentru a urmări Soarele în timpul zilei, pe măsură ce cresc.
    După mai multe luni de investigaţii, cercetătorii europeni au îngropat în cele din urmă teoria pe care fizicienii americani o anunţaseră în martie 2014, privind detectarea vibraţiilor Big Bang-ului.
    Oamenii de ştiinţă au găsit cel mai mare crater de asteroid din lume în bazinul Warburton din centrul Australiei. Asteroidul a lovit cu peste 300 milioane ani în urmă, cu efecte devastatoare şi a făcut un crater cu un diametru de peste 400 kilometri.
    Oameni de ştiinţă au aflat în cele din urmă de ce au ochii gene. Ele opresc evaporarea umidităţii şi protejează ochiul de particulele de praf.