Ştiri şi informaţii din toată lumea
    Ştiri / Ştiinţă

    S-a descoperit secretul nașterii virgine

    Oamenii de știință de la Universitatea din Cambridge au reușit, pentru prima dată, să inducă nașterea virgină la un animal care se reproduce de obicei sexual: musca de fructe Drosophila melanogaster.



    Musca de fructe, Drosophila mercatorum. Foto: Jose Casal and Peter Lawrence


    Odată indusă, această abilitate se transmite de-a lungul generațiilor: descendenții se pot reproduce fie sexual dacă există masculi în preajmă, fie prin naștere virgină dacă nu există.

    Pentru majoritatea animalelor, reproducerea este sexuală - implică fecundarea ovulului unei femele de spermatozoizii unui mascul.

    Nașterea fecioară, sau partenogeneza, este procesul prin care un ovul se dezvoltă într-un embrion fără fertilizare de către spermatozoizi, altfel spus nu este nevoie de un mascul.

    Progeniturile unei nașteri virgine nu sunt clone exacte ale mamei lor, dar sunt foarte asemănătoare din punct de vedere genetic și sunt întotdeauna femele.

    În muștele manipulate genetic, femelele au așteptat să găsească un mascul jumătate din viață – aproximativ 40 de zile – dar apoi au renunțat și au trecut la o naștere virgină.

    În experimente, doar 1-2% din a doua generație de muște femele cu capacitatea de a naște virgin au produs descendenți, iar acest lucru s-a întâmplat numai atunci când nu erau masculi în jur.

    Când masculii erau disponibili, femelele s-au împerecheat și s-au reprodus în mod obişnuit.

    Femelele unor animale care depun ouă – inclusiv păsări, șopârle și șerpi, pot da naștere fără masculi în mod natural.

    Totuşi nașterea virgină la animalele care se reproduc în mod normal pe cale sexuală este rară, observată până acum doar la animalele de la grădina zoologică, și se întâmplă de obicei atunci când femela a fost izolată mult timp și are puține speranțe de a găsi o pereche.

    4 AUGUST 2023



    TE-AR MAI PUTEA INTERESA

    Oamenii de ştiinţă au descoperit un număr considerabil de microorganisme vii, inclusiv bacterii, în regiunile superioare ale troposferei (acea parte a atmosferei situată între 7 şi 20 km deasupra suprafeţei Pământului).
    Muntele Etna, Italia, este unul dintre cei mai activi vulcani din lume. Pentru geologul Jeffrey Johnson de la Universitatea de Stat Boise, din Statele Unite, „vocea” acestui vulcan se dovedeşte cheia pentru înţelegerea comportamentului vulcanilor.
    O plantă poate ajuta la absorbţia cesiului radioactiv din reactoarele nucleare.
    În termeni evolutivi, insulele sunt lucruri ciudate. Aici este locul unde animalele evoluează izolat, adesea timp de milioane de ani, cu surse alimentare diferite, concurenţi, prădători şi paraziţi, totul diferă în comparaţie cu speciile continentale.
    Praful este o componentă cheie a sistemului climatic al Pământului. Când interacţionează cu nori, oceane şi radiaţii solare, afectează sistemele de viaţă ale planetei noastre, de la vreme şi precipitaţii până la încălzirea globală.
    Un spaţiu gol, de mari dimensiuni, a fost detectat în interiorul Marii Piramide din Giza, Egipt. Nu se ştie de ce există cavitatea, sau dacă conţine ceva de valoare, pentru că nu este accesibilă.