Ştiri / Ştiinţă |
S-a descoperit secretul nașterii virgine
Oamenii de știință de la Universitatea din Cambridge au reușit, pentru prima dată, să inducă nașterea virgină la un animal care se reproduce de obicei sexual: musca de fructe Drosophila melanogaster.
Odată indusă, această abilitate se transmite de-a lungul generațiilor: descendenții se pot reproduce fie sexual dacă există masculi în preajmă, fie prin naștere virgină dacă nu există.
Pentru majoritatea animalelor, reproducerea este sexuală - implică fecundarea ovulului unei femele de spermatozoizii unui mascul.
Nașterea fecioară, sau partenogeneza, este procesul prin care un ovul se dezvoltă într-un embrion fără fertilizare de către spermatozoizi, altfel spus nu este nevoie de un mascul.
Progeniturile unei nașteri virgine nu sunt clone exacte ale mamei lor, dar sunt foarte asemănătoare din punct de vedere genetic și sunt întotdeauna femele.
În muștele manipulate genetic, femelele au așteptat să găsească un mascul jumătate din viață – aproximativ 40 de zile – dar apoi au renunțat și au trecut la o naștere virgină.
În experimente, doar 1-2% din a doua generație de muște femele cu capacitatea de a naște virgin au produs descendenți, iar acest lucru s-a întâmplat numai atunci când nu erau masculi în jur.
Când masculii erau disponibili, femelele s-au împerecheat și s-au reprodus în mod obişnuit.
Femelele unor animale care depun ouă – inclusiv păsări, șopârle și șerpi, pot da naștere fără masculi în mod natural.
Totuşi nașterea virgină la animalele care se reproduc în mod normal pe cale sexuală este rară, observată până acum doar la animalele de la grădina zoologică, și se întâmplă de obicei atunci când femela a fost izolată mult timp și are puține speranțe de a găsi o pereche.