Ştiri şi informaţii din toată lumea
    Ştiri / Spaţiu

    A fost descoperită cea mai fierbinte exoplanetă cunoscută până acum

    Astronomii de la Universitatea de Stat Columbus din Ohio, Statele Unite, au descoperit o exoplanetă, numită KELT-9b, cea mai fierbinte planetă gigantică de gaze găsită până acum.



    KELT-9b orbitând steaua KELT-9 (imagine artistică).


    Temperatura suprafeţei planetei este mai mare de 4000°C, aproape la fel de fierbinte ca Soarele. O rotaţie a planetei în jurul stelei sale KELT-9 durează aproximativ 36-48 ore.

    Steaua KELT-9 este de aproximativ două ori şi jumătate mai mare decât Soarele şi are o temperatură de aproape două ori mai mare. Se află la aproximativ 650 ani lumină de Pământ şi are vârsta de aproximativ 300 milioane de ani.

    KELT-9 este o stea albastră de tip A, care străluceşte puternic, dar, spre deosebire de alte stele, cum ar fi propriul nostru Soare, durata lor de viaţă este de ordinul a milioane, mai degrabă decât de miliarde de ani.

    Planeta KELT-9b are de aproximativ trei ori masa lui Jupiter şi este de două ori mai mare decât Jupiter.

    KELT-9b are o parte expusă permanent către stea. Din această cauză, temperatura suprafeţei îndreptate permanent spre stea este de aproximativ 4300°C, mai mult decât temperatura de suprafaţă a unei stele pitice roşii.

    Apropierea planetei de stea o expune la radiaţiile ultraviolete şi, potrivit calculelor, planeta pierde o cantitate de material planetar cuprinsă între zece miliarde şi zece trilioane de grame în fiecare secundă.

    Probabil, KELT-9 se va umfla şi va deveni o stea gigantică roşie în câteva sute de milioane de ani.

    11 IUNIE 2017



    TE-AR MAI PUTEA INTERESA

    Astronomii care lucreaza cu telescopul spatial Hubble de la NASA au dedus culoarea unei planete care orbiteaza o stea aflata la 63 ani-lumina. Privita direct, planeta ar arata ca un punct albastru, amintind de culoarea Pamantului vazut din spatiu.
    Cercetătorii au descoperit un nivel ridicat de oxizi de mangan în solul marţian, ceea ce indică existenţa unei cantităţi mai mari de oxigen în atmosfera timpurie a lui Marte.
    O mare minge de foc a luminat cerul deasupra statului american Pennsylvania, deplasându-se cu o viteză de peste 72000 kilometri pe oră.
    Satelitul NASA destinat studiului bioxidului de carbon din atmosfera terestra s-a prabusit in ocean, la scurt timp de la lansare .
    Roverul marţian Curiosity a înregistrat acest apus de soare la sfârşitul celei de a 956-a zi a misiunii sale pe Marte, de la locaţia sa din Gale Crater.
    Săptămâna acesta, meteoriți care au orbitat sute de ani în jurul Soarelui vor arde pe cer, la 80 km altitudine, urmând să intre în atmosfera Pământului cu viteza de aproximativ 145000 km/h. Intensitatea maximă va fi pe 3 ianuarie, la ora 16:00 ora României, când vor fi mai mult de 80 de stele cazătoare pe oră.