Ştiri şi informaţii din toată lumea
    Ştiri / Mapamond

    A fost descoperită una dintre navele pierdute ale exploratorului John Franklin

    Una dintre cele două nave ale exploratorului britanic care a dispărut în Arctica în urmă cu mai mult de 160 de ani, a fost găsită de o expediţie în Strâmtoarea Victoria.



    HMS Terror blocat în gheață. Gravură după un desen de căpitanul George Back, din expediţia arctică 1836-37. Foto: National Archives of Canada (PD-ART).


    Sir John Franklin a condus două nave, HMS Erebus şi HMS Terror şi 129 de oameni, în 1845, pentru a cartografia Pasajul de Nord-Vest, în zona arctică canadiană.

    Dispariţia expediţiei a devenit unul dintre cele mai mari mistere ale epocii explorărilor victoriene şi a declanşat una dintre cele mai mari căutări din istorie, desfăşurate între anii 1848 şi 1859. Soţia lui Franklin a făcut tot posibilul să-l găsească şi a trimis cinci nave în căutarea lui. În total, mai mult de 50 de expediţii au plecat în căutarea celor dispăruţi.

    Experţii cred că navele s-au pierdut atunci când au fost blocate în gheaţă lângă insula King William şi că echipajele le-au abandonat în încercarea disperată de a ajunge într-un loc sigur. Rapoartele de la localnicii inuiţi spun că oamenii, în lipsa alimentelor, ar fi recurs la canibalism înainte de a muri.

    Trei corpuri descoperite peste un secol, în 1980, s-au dovedit a avea un conținut ridicat de plumb şi s-a considerat că cei 129 de membri ai echipajului au fost otrăviţi de scurgeri de plumb în cutii de conserve prost lipite. Mai multe studii recente sugerează că plumbul a provenit de la sistemul de conducte interne de pe nave.

    Guvernul canadian a început să caute navele lui Franklin în 2008, ca parte a unei strategii de a afirma suveranitatea Canadei asupra Pasajului de Nord-Vest, care a devenit recent accesibil pentru transport maritim din cauza topirii gheţii arctice.

    16 SEPTEMBRIE 2014



    TE-AR MAI PUTEA INTERESA

    Cercetătorii cred că au găsit epava navei pilot a lui Cristofor Columb, Santa Maria, la mai mult de 520 de ani de la naufragiul de lângă coasta de nord a insulei Haiti.
    Arheologii cred că au găsit în Rendlesham un palat regal anglo-saxon pierdut, în apropierea unuia dintre cele mai cunoscute situri arheologice din Marea Britanie, locul de înmormântare Sutton Hoo.
    Un fragment de os din pelvis, descoperit într-o cutie în Winchester City Museum, ar putea să aparţină regelui Alfred cel Mare, sau fiului său, Edward cel Bătrân. Se credea că regele Alfred a fost îngropat într-un mormânt nemarcat la o biserică în Hyde, Winchester, dar noile cercetări par să infirme această teorie.
    Săpăturile arheologice au descoperit în centrul oraşului francez Lille ruinele unei cetăţi din secolul al XVI-lea.
    Oraşul bolivian Potosi, cel mai mare complex industrial din secolul al XVI-lea, a fost plasat pe Lista patrimoniului mondial în pericol, din cauza activităţilor miniere neîncetate şi necontrolate în munţii Cerro Rico care pot degrada situl.
    O sferă uriaşă de piatră descoperită în Bosnia ar putea fi cea mai mare sculptură de acest fel realizată vreodată de mâini omeneşti.