Ştiri şi informaţii din toată lumea
    Ştiri / Mapamond

    Desene rupestre descoperite într-o peşteră din Spania

    Desene rupestre preistorice datând de-acum 20000 de ani au fost descoperite în Cantabria, regiune din nordul Spaniei, considerată capitala europeană a artei pe stâncă.



    Picturi din Paleoliticul Superior în Cueva del Castillo.


    Desenele au fost descoperite în peştera "Aurea", situată la 50 metri deasupra râului Deva, de către preşedintele unui club de speologie şi de soţia sa. Cuplul a notificat imediat Muzeul de Arheologie şi Preistorie din Cantabria. Experţii au examinat peştera duminică şi de atunci au închis-o pentru conservare, deşi oficialii au declarat că situl ar putea deveni atractiv pentru turişti.

    Desenele rupestre includ ceea ce pare a fi un semn constând dintr-o linie verticală roşie şi puncte şi apare în diferite locaţii în cadrul peşterii. Unele picturi par a fi făcute cu degetul în timp ce altele par a fi făcute prin suflarea vopselei pe perete.

    O alta peşteră în Cantabria, Cueva del Castillo, "peştera castelului", conţine cea mai veche artă rupestră din lume, datând de mai mult de 40000 de ani.

    13 MARTIE 2015



    TE-AR MAI PUTEA INTERESA

    Arheologii croaţi de la Universitatea Zadar au anunţat recent că au descoperit un oraş scufundat, vechi de 3500 ani, care fusese port la Marea Adriatică, lângă Zadar, un oraş din sudul ţării.
    O echipa de cercetatori de la University of Houston si National Center for Airborne Laser Mapping, din Statele Unite, au trasat o harta a unei regiuni indepartate si neexplorate din padurea tropicala a Hondurasului si au gasit ruine ce pot apartine orasului pierdut Ciudad Blanca, cautat de secole.
    Arheologii din nordul Greciei au descoperit un schelet în mormântul de la Amphipolis ce datează din timpul lui Alexandru cel Mare, cel mai mare site arheologic de înmormântare din Grecia.
    Arheologii au descoperit o reşedinţă din secolul 6 î.Hr. aflată sub un palat în centrul Romei, o dovadă că oraşul antic a fost mult mai mare decât se credea anterior.
    O echipă internaţională de arheologi, care lucrează în Belize, a descoperit unul dintre cele mai mari morminte regale maya, care conţine un trup de bărbat, oase de animale, lame din obsidian şi panouri acoperite cu hieroglife.
    Arheologii de la University College London si University of York au facut noi cercetari asupra complexului de la Stonehenge si au ajuns la concluzia ca acesta a fost initial un cimitir, apoi un loc de intalnire la sarbatori, unde veneau oameni din toate provinciile Britaniei preistorice.