Ştiri / Mapamond |
Deşertul Atacama din Chile avea cândva lacuri
Oamenii de ştiinţă de la Universitatea California, Berkeley, Statele Unite, au descoperit resturi de plante de apă dulce şi de animale îngropate în câmpiile aride ale deşertului Atacama din Chile, sugerând că inima acestui peisaj super-uscat a fost cândva luxuriantă.
Această perioadă umedă ar fi fost acum 9000 până la 17000 de ani. Probabil că regiunea a fost locuibilă pentru primii colonişti care au venit pe continent.
În zilele noastre deşertul Atacama primeşte o medie de 15 mm de ploaie în fiecare an şi unele părţi, practic, nu au parte de nici o precipitaţie.
Materialele organice din plante şi animale găsite de cercetători ar fi putut supravieţui doar în apă sau în apropierea apei. Această zonă umedă ar fi acoperit aproximativ 600 kmp de deşert.
Perioada din care datează a fost un moment în care vânătorii-culegători din nord ar fi început să colonizeze America de Sud.
Arheologii au crezut până acum că aceşti oameni antici au evitat zona deşertică şi au migrat spre alte regiuni, dar prezenţa apei înseamnă că s-ar fi putut stabili şi aici.
Au fost descoperite recent unele dovezi ale aşezărilor umane în zonele acoperite cândva de lac şi aceste situri sunt acum excavate cu atenţie.
În ciuda constatării că Atacama a avut cândva lacuri şi zone umede, oamenii de ştiinţă nu cred că acest lucru a fost datorat ploii care a căzut în mod direct asupra regiunii.
Condiţii de precipitaţii foarte scăzute au existat aici timp de aproximativ 2,5 milioane de ani. Deci, dacă au existat suprafeţe umede semnificative, ele trebuie să fi provenit din apa care s-a scurs în deşertul Atacama din munţii Anzi.