Nutriţie / Reţete de mâncăruri |
Plăcintă de dovleac
Plăcinta de dovleac este un desert de vacanţă tradiţional american şi canadian. Aceasta constă dintr-o cremă pe bază de dovleac, coaptă într-o singură crustă de plăcintă. Plăcinta este în mod tradiţional servită cu frişcă.
Ingrediente
2 căni (480 ml) de lapte, fiert
2 căni (450 g) de dovleac, fiert (sau simplu conserve de dovleac)
1 cană (240 ml) de sirop de arţar
1/8 cană (30 g) de zahăr
1 lingură de făină
o jumătate de linguriţă sare
1 linguriţă de ghimbir
1 linguriţă de scorţişoară
un sfert de linguriţă nucşoară (opţional)
2 ouă mari, bătute
1 crustă de plăcintă de 23 cm necoaptă
Mod de preparare
1. Se încălzeşte cuptorul la 180°C.
2. Se amestecă împreună toate ingredientele, cu excepţia crustei de plăcintă.
3. Se toarnă amestecul în crusta de plăcintă.
4. Se coace la 180°C timp de 45 minute.
5. Se lasă să se răcească şi se serveşte.
Observaţii
• Se poate folosi zahăr brun în loc de sirop de arțar.
• Se poate folosi dovleac crud tăiat în cuburi. Se coace la 180°C timp de o oră. Se lasă dovleacul la cuptor pentru încă o oră sau două, acest lucru reducându-i umiditatea. Dovleacul poate fi preparat şi la aburi, dar va păstra prea multă umiditate, rezultând o plăcintă care curge. Dintr-un dovleac cu un diametru de 25 cm se pot face cam 4 - 6 plăcinte.
• Plăcinta de dovleac rezultată nu are crustă deasupra, dar se poate pune frişcă pe fiecare felie.
• Se poate acoperi cu ciocolată. După ce s-a răcit plăcinta, se topesc 55 g de ciocolată cu lapte sau neagră şi se toarnă peste partea de sus a plăcintei. Se bagă la frigider pentru a întări ciocolata.
• Timpul de preparare este de 60 minute plus timpul de răcire, iar cantităţile indicate sunt pentru 8 porţii.