Ştiri şi informaţii din toată lumea
    Sănătate / Afecţiuni

    Diabetul gestational

    Ce este diabetul gestational?

    Diabetul gestational, cunoscut si ca diabet gestational mellitus, sau diabet de sarcina, este un tip de diabet pe care il pot avea doar femeile insarcinate. Daca o femeie face diabet atunci cand este insarcinata, dar nu a avut niciodata inainte, atunci ea are diabet gestational.

    In mod normal, stomacul si intestinele descompun carbohidratii din alimentatie intr-un zahar numit glucoza. Glucoza este principala sursa de energie a corpului. Dupa digestie, glucoza se deplaseaza in sange pentru a oferi corpului energie.

    Pentru a scoate glucoza din sange si a o aduce in celulele corpului, pancreasul elibereaza un hormon numit insulina. In caz de diabet, fie corpul nu secreta suficienta insulina, fie celulele nu o pot folosi in modul in care ar trebui. In schimb, glucoza se aduna in sange, cauzand diabetul, sau nivelul crescut de zahar din sange.

    Diagnosticarea diabetului gestational

    Medicii vor testa majoritatea femeilor care prezinta risc mediu de diabet gestational atunci cand ele sunt insarcinate in saptamanile 24-28. Femeile care prezintă un risc mai ridicat decat cel mediu, pot fi testate mai devreme, posibil de indata ce raman insarcinate.

    Exista doua abordari de testare a diabetului gestational:

    • In abordarea intr-un singur pas, femeia nu va manca 4 până la 8 ore. Apoi medicul ii masoara zaharul din sange si va face acelasi lucru si dupa 2 ore, dupa ce ea va bea o bautura indulcita. Acest tip de test poarta denumirea de testul oral de toleranta la glucoză.

    • In abordarea in doi pasi, medicul masoara zaharul din sange la o ora dupa consumarea bauturii indulcite. Femeile al caror zahar din sange este normal dupa o ora probabil nu au diabet gestational. Cel al caror zahar din sange este ridicat dupa o ora vor face apoi un test oral de toleranta la glucoza pentru a vedea daca au diabet gestational.

    Diabetul gestational afecteaza bebelusul?

    Majoritatea femeilor cu diabet gestational dau nastere la copii sanatosi, mai ales atunci cand ele isi controleaza zaharul din sange, au o dieta sanatoasa, fac exercitii si se pastreaza la o greutate normala. In unele cazuri, totusi, diabetul gestational poate afecta sarcina si bebelusul.

    Riscurile potentiale includ:

    • Corpul nou-nascutului este mai mare decat este normal – macrosomie. Un copil mai mare poate fi nascut printr-o procedura chirurgicala denumite cezariana, in locul nasterii naturale prin vagin.

    • Zaharul din sange al nou-nascutului este la un nivel prea scazut – hipoglicemie. Inceperea imediata a alaptarii poate ajuta la obtinerea de mai multa glucoza de catre copil. Nou-nascutului i se poate asigura de asemenea obtinerea printr-un tub a glucozei in sangele sau.

    • Pielea nou-nascutului se ingalbeneste si albul ochilor isi poate schimba culoarea – icter. Aceasta afectiune este usor de tratat si nu este serioasa daca este tratata.

    • Nou-nascutul poate avea probleme de respiratie si poate necesita oxigen si alt ajutor – sindrom de distres respirator.

    • Nou-nascutul poate avea niveluri scazute de minerale in sange. Aceasta problema poate cauza spasme sau crampe ale muschilor, dar care pot fi tratate prin administrarea de suplimente minerale.

    Tratamentul diabetului gestational

    Multe femei cu diabet gestational au sarcini sanatoase si bebelusi sanatosi intrucat ele urmeaza un plan de tratament intocmit de medicul specialist. Fiecare femeie ar trebui sa aiba un plan specific adaptat nevoilor sale, existand totusi cateva modalitati generale de a ramane sanatoasa cu diabet gestational:

    Cunoasterea nivelului de zahar din sange si pastrarea lui sub control – Prin testarea cantitatii de zahar din sange, este mai usoara pastrarea acesteia intr-un interval sanatos. De obicei, femeile au nevoie sa testeze o picatura din sangele lor de cateva ori pe zi pentru a afla nivelul de zahar din sange.

    Alimentatia printr-o dieta sanatoasa – Medicul poate intocmi un plan in care sa specifice dieta cea mai potrivita. De obicei controlarea carbohidratilor este o parte importanta a unei diete sanatoase pentru femeile cu diabet gestational, intrucat carbohidratii afecteaza zaharul din sange.

    Efectuarea de activitati fizice regulate, moderate – Exercitiile pot ajuta la controlul nivelului de zahar din sange. Specialistul poate spune care sunt cele mai bune activitati si cantitatea potrivita pentru fiecare.

    Pastrarea unei greutati sanatoase – Greutatea care este sanatoasa depinde de cat de mult cantareai inaintea sarcinii. Este important sa tii evidenta atat a greutatii in totalitate cat si a ratei de crestere saptamanale.

    Pastrarea de inregistrari zilnice ale dietei, activitatilor fizice si nivelului de glucoza – Femeile cu diabet gestational ar trebui sa-si noteze intr-un jurnal zaharul din sange, activitatea fizica si orice au mancat sau au baut. Aceasta poate ajuta la urmarirea functionarii tratamentului si la efectuarea de schimbari ale acestuia in cazul in care sunt necesare.

    Unele femei cu diabet gestational vor avea nevoie de asemenea de insulina pentru a-si gestiona diabetul. Insulina suplimentara poate ajuta la scaderea zaharului din sange. Unele femei pot de asemenea sa-si testeze urina pentru a vedea daca au suficienta glucoza.

    Ce se intampla dupa nasterea copilului?

    Pentru majoritatea femeilor, nivelul de zahar din sange va reveni la normal foarte repede dupa nastere. La sase saptamani dupa nastere, ar trebui facut un test al sangelui pentru a verifica nivelul de zahar. Testul verifica de asemenea riscul de a dezvolta diabet in viitor.

    Daca iti doresti sa ramai din nou insarcinata, fa-ti teste de zahar in sange pana la trei luni inainte de a ramane insarcinata pentru a te asigura ca ai un nivel normal al zaharului in sange.

    Copiii ai caror mame au avut diabet gestational sunt mai predispusi obezitatii, tolerantei anormale la glucoza si diabetului.

    Femeile care au avut diabet gestational si copiii ai caror mame au avut diabet gestational sunt la un risc mai mare de a suferi de obezitate si de tipul 2 de diabet. Tipul 2 de diabet poate fi prevenit prin schimbarea stilului de viata. Discuta cu medicul tau despre diabet si riscul crescut de diabet gestational.


    Sursa: NICHD, SUA




    TE-AR MAI PUTEA INTERESA

    Plagiocefalia pozitionala este termenul utilizat pentru a descrie capul turtit sau deformat care poate fi rezultatul inghesuirii din perioda intrauterina sau al plasarii sugarului in aceeasi pozitie (de exemplu pe spate) perioade mari de timp.
    Amenoreea este absenta unei perioade menstruale. Perioadele menstruale regulate reprezinta un semn al sanatatii generale a organismului. Lipsa unei menstruatii poate insemna o sarcina sau avertizarea unei nereguli.
    Durerea pelviana este un termen pe care cadrele medicale il folosesc pentru a descrie durerea care are loc mai mult in zona abdominala inferioara sau numai in aceasta zona. Poate fi o durere permanenta, sau cu intermitente.
    Infectia tractului urinar este o infectie aparuta oriunde in tractul urinar. Tractul urinar include organele care colecteaza si stocheaza urina si o elimina din organism.
    Bolile glandelor suprarenale au loc atunci cand glandele suprarenale nu functioneaza corespunzator. Uneori, cauza este o problema a altei glande care ajuta la controlarea glandei suprarenale. Alteori, problema poate fi chiar la glanda suprarenala.
    AMO-BCR apare atunci cand rinichii nu mai pot mentine nivelurile corespunzatoare de calciu si fosfor din sange, conducand catre niveluri hormonale osoase anormale. Ea este o problema frecventa la persoanele cu boli renale si afecteaza aproape toti pacientii care primesc dializa.