Ştiri / Ştiinţă |
Diavolul tasmanian dezvoltă rezistenţă la cancerul care îi periclitează existenţa
Un cancer facial mortal, şi extrem de contagios, ameninţă diavolii tasmanieni cu dispariţia, dar aceste marsupiale feroce din insula australiană Tasmania, luptă să supravieţuiască.
Această formă de cancer care a fost fatală la aproape 100 la sută dintre toate animalele care au contactat-o, a fost detectată pentru prima oară în 1996. Totuşi, diavolii tasmanieni evoluează pozitiv la acest flagel.
O echipă internaţională de cercetători din Statele Unite ale Americii, Marea Britanie şi Australia au studiat ADN-ul animalelor, care a fost colectat şi stocat înainte ca acest cancer facial să se fi răspândit în întreaga populaţie.
Ei au reuşit să identifice două mici regiuni genomice care au prezentat modificări semnificative ca răspuns la boală.
Aceste regiuni sunt cunoscute a fi legate de funcţia imună la alte mamifere, ceea ce indică faptul că diavolii tasmanieni ar putea fi în proces de dezvoltare a rezistenţei la boală.
Cu toate că populaţiile de diavoli tasmanieni s-au redus cu până la 80 la sută, multe dintre locaţiile cele mai bolnave încă adăpostesc un număr mic de exemplare sănătoase.
Este puţin probabil ca acestea să fi evitat contactul cu boala. Mai degrabă, pot reprezenta un grup nou, genetic rezistent.
Constatările oferă speranţă pentru supravieţuirea speciei, iar cercetătorii au în vedere deja un program de creştere în afara insulei pentru a introduce această rezistenţă la populaţiile captive.