Nutriţie / Dieta |
Dieta bogată în mere şi roşii ajută la repararea plămânilor foştilor fumători
Persoanele care renunţă la fumat şi trăiesc cu o dietă bogată în roşii şi fructe, în special mere, au şanse mai bune de a-şi restabili funcţiile pulmonare afectate de fumat, constată un recent studiu realizat la Johns Hopkins Bloomberg School of Public Health, Statele Unite.
Potrivit studiului, adulţii care au mâncat în medie mai mult de două roşii sau mai mult de trei porţii de fructe şi legume proaspete pe zi au avut o scădere mai lentă a funcţiei pulmonare comparativ cu cei care au mâncat mai puţin de o tomată sau mai puţin de o porţie de fructe zilnic.
Cercetătorii au studiat şi alte surse alimentare, cum ar fi preparatele şi alimentele procesate care conţin fructe şi legume, de exemplu sos de tomate, dar efectul protector a fost observat numai la fructe şi legume proaspete.
Funcţia pulmonară începe să scadă în jurul vârstei de 30 de ani, iar funcţia pulmonară slabă este legată de riscuri mai mari de deces din cauza tuturor bolilor, inclusiv a bolii pulmonare obstructive cronice (BPOC), a bolilor de inimă şi a cancerului pulmonar.
Consumul mai multor fructe în mod regulat poate ajuta la atenuarea declinului pe măsură ce oamenii îmbătrânesc şi ar putea ajuta chiar la repararea daunelor provocate de fumat.
Acest studiu arată că dieta ar putea ajuta la repararea leziunilor pulmonare la persoanele care au renunţat la fumat.
De asemenea, sugerează că o dietă bogată în fructe poate încetini procesul natural de îmbătrânire a plămânului, chiar dacă nu a existat o perioadă de fumat.