Nutriţie / Dieta |
Dieta cu un conţinut scăzut de carbohidraţi bună împotriva depresiei
GH. MĂNOIU | 19 FEBRUARIE 2023
Psihiatrii consideră ca dietele cu un conţinut scăzut de carbohidraţi, bogate în grăsimi de calitate, pot atenua depresia şi tulburarea bipolară.
După cum au declarat specialiştii, rezultatele testelor sunt deosebit de concludente şi arată o legătură între calitatea dietei şi sănătatea mintală.
Cercetările în acest domeniu sunt relativ noi, de doar câţiva ani, dar au adus dovezi convingătoare ale legăturii dintre ceea ce mâncăm şi cum ne simţim.
Dieta cu conţinut redus de carbohidraţi şi bogată în grăsimi de calitate s-a dovedit deja că este eficientă în reducerea rapidă a greutăţii, gestionarea epilepsiei, inversarea diabetului de tip 2 şi chiar în lupta cu cancerul.
Dar această dietă poate atenua depresia şi tulburarea bipolară.
Pacienţi care s-au tratat pentru a pierde în greutate cu o dietă de acest fel au constatat cu surprindere o imbunătăţire a stării de spirit. A fost ca un văl ridicat de pe ochi şi viaţa a arătat cu totul altfel.
Dietele cu conţinut scăzut de carbohidraţi menţin stabil nivelul de zahăr din sânge şi previn poftele alimentare, ceea ce ajută la claritatea mentală şi stimulează starea de spirit.
Dispar acele vârfuri de zahăr din sânge care duc la modificări ale dispoziţiei, inflamaţii şi creşteri în greutate.
Consumul de grăsimi de calitate, cum sunt uleiul de măsline extra-virgin, carnea de vită crescută cu iarbă, untul şi avocado, are calităţi neuroprotectoare puternice, poate preveni demenţa, ADHD, Alzheimer.
Oamenii au avut în 98% din istoria lor o dietă săracă în carbohidraţi.
Patru decenii de dietă cu conţinut scăzut în grăsimi şi crescut în carbohidraţi a dus la acest val uriaş de boli de inima, diabet zaharat, obezitate, Alzheimer.
Chiar şi mici vârfuri ale concentraţiei de zahăr în sânge duc la creşterea riscului de Alzheimer.
Există o legatură între consumul mamei de zahăr şi mâncare procesată din timpul sarcinii şi problemele de comportament şi sănătate mintală ale copilului ei la vârsta de 5 ani.
Nu este clar mecanismul prin care dieta este legată de sănătatea mintală. Poate fi şi invers, anumite probleme de dispoziţie schimbă ceea ce alegem să mâncăm.
Este o stradă cu două sensuri ceea ce se întâmplă în intestin şi ceea ce se întâmplă în creier.
Mâncarea este un medicament. Se poate schimba ceea ce genele decid prin alimentele pe care le consumăm.