Ştiri şi informaţii din toată lumea
    Nutriţie / Dieta

    Dieta cu un nivel mare de sare slăbeşte sistemul imunitar

    Un studiu realizat sub conducerea Spitalului Universitar din Bonn, Germania, a descoperit că prea multă sare nu este rea numai pentru tensiunea arterială, ci şi pentru sistemul imunitar.



    Dieta cu un nivel mare de sare slăbeşte sistemul imunitar. Foto: Emmy Smith/Unsplash


    Cinci grame pe zi, nu mai mult: aceasta este cantitatea maximă de sare pe care adulţii ar trebui să o consume, conform recomandărilor Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS). Corespunde aproximativ unei linguriţe rase.

    În realitate, însă, bărbaţii consumă în medie zece grame, iar femeile mai mult de opt grame pe zi.

    Sarea, sau clorura de sodiu, cum este numele său chimic, creşte tensiunea arterială şi creşte astfel riscul de atac de cord sau accident vascular cerebral. Dar nu numai asta: „Am reuşit acum să dovedim pentru prima dată că aportul excesiv de sare slăbeşte semnificativ şi sistemul imunitar”, explică prof. Dr. Christian Kurts de la Institutul de Imunologie Experimentală din cadrul Universităţii din Bonn.

    Această constatare este neaşteptată, deoarece unele studii indică direcţia opusă.

    De exemplu, infecţiile cu anumiţi paraziţi ai pielii la animalele de laborator se vindecă semnificativ mai repede dacă acestea consumă o dietă cu un nivel mare de sare: macrofagele, celulele imune care atacă, mănâncă şi digerează paraziţi, sunt deosebit de active în prezenţa sării.

    Astfel că, mai mulţi medici au concluzionat în urma acestei observaţii că clorura de sodiu are un efect, în general, de îmbunătăţire a imunităţii.

    „Rezultatele noastre arată că această generalizare nu este exactă”, spune Katarzyna Jobin, autorul principal al studiului.

    Există două motive pentru aceasta: în primul rând, organismul menţine constantă concentraţia de sare în sânge şi în diferitele organe. În caz contrar, ar fi afectate procese biologice importante.

    Singura excepţie majoră este pielea: funcţionează ca un rezervor de sare al organismului. Acesta este motivul pentru care aportul suplimentar de clorură de sodiu funcţionează atât de bine pentru unele boli de piele.

    Alte părţi ale corpului nu sunt expuse la sarea suplimentară consumată cu alimente. În schimb, este filtrată prin rinichi şi excretată în urină.

    Şi aici intervine cel de-al doilea mecanism: rinichii au un senzor de clorură de sodiu care activează funcţia de excreţie a sării.

    Ca efect secundar nedorit, totuşi, acest senzor determină acumularea aşa-numiţilor glucocorticoizi în organism. Iar acestea, la rândul lor, inhibă funcţia granulocitelor, cel mai frecvent tip de celulă imună din sânge.

    Granulocitele, la fel ca şi macrofagele, sunt celule de epurare. Cu toate acestea, ele nu atacă paraziţii, ci în principal bacteriile. Dacă nu fac acest lucru într-o măsură suficientă, infecţiile se desfăşoară mult mai grav.

    „Am putut să arătăm acest lucru la şoareci cu o infecţie cu listeria”, explică dr. Jobin. „Am pus anterior unii dintre ei pe o dietă cu un nivel mare de sare. În splina şi ficatul acestor animale am numărat de 100 până la de 1000 de ori numărul de agenţi patogeni care cauzează boala”.

    Listeria sunt bacterii care se găsesc, de exemplu, în alimentele contaminate şi pot provoca febră, vărsături şi sepsis. Infecţiile tractului urinar s-au vindecat mult mai lent la şoarecii de laborator alimentaţi cu o dietă sărată.

    Clorura de sodiu pare, de asemenea, să aibă un efect negativ asupra sistemului imunitar uman.

    „Am examinat voluntarii care au consumat şase grame de sare în plus faţă de aportul zilnic”, spune prof. Kurts. "Aceasta este aproximativ cantitatea conţinută în două mese de fast-food, adică doi burgeri și două porții de cartofi prăjiţi."

    După o săptămână, oamenii de ştiinţă au luat sânge de la subiecţii lor şi au examinat granulocitele. Celulele imune s-au confruntat mult mai greu cu bacteriile după ce subiecţii de test au început să mănânce o dietă bogată în sare.

    La voluntarii umani, aportul excesiv de sare a dus, de asemenea, la creşterea nivelului de glucocorticoizi. Că acest lucru inhibă sistemul imunitar nu este surprinzător: cel mai cunoscut cortizon glucocorticoid este folosită în mod tradiţional pentru a suprima inflamaţia.

    13 DECEMBRIE 2023



    TE-AR MAI PUTEA INTERESA

    Cercetătorii de la Framingham State University din Statele Unite au realizat un studiu care arată că trei ceşti de ceai negru băute pe zi pot controla nivelul de glucoză din sânge.
    Un recent studiu realizat la Universitatea de Stat din Arizona, Statele Unite, a arătat pentru prima dată o legătură între capsaicinoide, ingredientul activ în ardeii iuţi şi capacitatea de ardere a caloriilor.
    Fructele de padure, cum ar fi afinele, contin un nivel ridicat de compusi numiti polifenoli, despre care oamenii de stiinta spun ca pot ajuta creierul sa-si indeplineasca functiile vitale.
    Creșterea consumului de produse ultraprocesate este legat de riscul de dezvoltare a bolilor cronice netransmisibile şi a obezităţii.
    Coacăzele negre, bune pentru păstrarea tinereţii şi agerimii mentale, ar putea contribui la controlul declinului mental asociat cu vârsta şi ar putea ajuta oamenii cu probleme neurologice, cum sunt Parkinsonul şi depresia.
    Postul ţinut regulat poate aduce mai multe beneficii pentru sănătate decât să ajute la pierderea câtorva kilograme din greutate. Bazându-se pe un nou studiu, cercetătorii sugerează că postul la intervale regulate poate îmbunătăţi longevitatea şi poate scădea riscul de boli cronice.