Nutriţie / Dieta |
Dieta mediteraneană, bună pentru tratarea bolilor de inimă
O dietă în stil mediteranean, bogată în legume, nuci, peşte şi uleiuri, este mai bună în tratarea bolilor de inimă, decât medicamentele care scad colesterolul, conform unui studiu realizat la I.R.C.C.S. Neuromed Institute din Pozzilli, Italia.
Cercetările s-au concentrat până acum asupra populaţiei în general, care este formată în principal din oameni sănătoşi. Dar ce se întâmplă cu persoanele care suferă deja de boli cardiovasculare?
Un nou studiu a descoperit că dieta mediteraneană reduce rata de mortalitate la pacienţii cu boli de inimă mai eficient decât medicamentele.
Cei care au urmat o dieta mediteraneană au avut o probabilitate de deces cu o treime mai mică, în comparaţie cu cei care au mâncat cantităţi mai mari de carne roşie, cum ar fi carnea de vită, şi unt.
Cercetătorii au analizat rolul alimentelor care alcătuiesc dieta mediteraneană. Principalii factori care contribuie la reducerea riscurilor de mortalitate au fost un consum mai mare de legume, peşte, fructe, nuci şi acizi graşi mononesaturaţi, adică ulei de măsline.
Pentru comparaţie, medicamentele care scad colesterolul, cum ar fi statinele, considerate cel mai eficient mod de a lupta împotriva bolilor de inimă reduc problemele cardiace majore cu aproximativ 24%, pe când dieta mediteraneană asigură o reducere cu 37%, şi aceasta fără efectele secundare ale medicamentelor.
Dieta mediteraneană este larg recunoscută ca fiind unul dintre obiceiurile nutriţionale cele mai sănătoase. Beneficiul dietei vine de la efectele anti-inflamatorii date de nuci, legume, ulei de măsline şi peşte.