Ştiri şi informaţii din toată lumea
    Nutriţie / Dieta

    Dieta mediteraneană poate reduce riscul de boli de rinichi

    Ca urmare a unor noi studii, oamenii de ştiinţă de la Columbia University Medical Centre au ajuns la concluzia că adoptarea unei diete asemănătoare celei mediteraneene ar putea ajuta la protejarea funcţiei renale.



    Dietă mediteraneană la un restaurant din Dubrovnik.


    Obiceiurile alimentare care semănă foarte mult cu dieta mediteraneană, adică consumul unui număr mai mare de legume şi fructe, peşte şi grăsimi bune, au fost legate de o scădere cu 50 la sută a riscului de a dezvolta boli renale cronice, precum şi cu un risc redus cu 42 la suta de declin rapid al rinichilor.

    Studiile ştiinţifice au subliniat o asociere favorabilă între dieta mediteraneană şi creşterea stării de sănătate, inclusiv influenţe pozitive asupra bolilor cardiovasculare, Alzheimer-ului, diabetului şi cancerului.

    O dietă în stil mediteranean este doar o componentă a unui stil de viaţă sănătos. La ea mai trebuie adăugate şi exerciţii fizice regulate.

    Multe persoane se confruntă cu scăderea funcţiei renale odată cu înaintarea în vârstă.

    Boala cronică de rinichi apare atunci când, pe termen lung, rinichii nu funcţionează în mod eficient. De obicei nu manifestă simptome îngrijorătoare până la un stadiu avansat.

    Aceasta este detectată în stadii incipiente prin teste de sânge şi urină. Simptomele includ oboseală, umflarea gleznelor şi picioarelor, precum şi dificultăţi de respiraţie.

    27 MARTIE 2022



    TE-AR MAI PUTEA INTERESA

    Oamenii de ştiinţă de la Universitatea din Lund, Suedia, au realizat un tip de hidromel, o băutură alcoolică făcută dintr-un amestec fermentat de miere şi apă, care, spun ei, ar putea ajuta în lupta împotriva rezistenţei la antibiotice.
    Oamenii de ştiinţă spun că au găsit o modalitate de a face orezul mai puţin caloric, punându-l la frigider pentru o jumătate de zi, după preparare, înainte de a-l mânca.
    Pentru a prinde peşte, unii pescari nu ezită să folosească pesticide extrem de toxice, iar pentru conservarea cărnii, măcelarii folosesc formalină, un produs folosit în mod normal pe cadavre.
    Consumul de grăsimi sănătoase ar putea salva mai mult de un milion de persoane pe plan internaţional de la deces cauzat de bolile de inimă.
    Un studiu realizat de World Cancer Research Fund şi American Institute for Cancer Research arată că o mică cantitate de băutură alcoolică în fiecare zi, este tot ce trebuie pentru a creşte riscul de cancer mamar.
    Echipa de nutriţionişti de la Universitatea de Ştiinţe Agricole din Bangalore, India, a creat pâinea din mei, o variantă mai sănătoasă la pâinea din grâu rafinat. Pâinea din mei este ideală pentru diabetici.