Nutriţie / Dieta |
Dieta sărată crește riscul de eczemă
Adulții care consumă o dietă sărată au un risc mai mare de eczemă, conform unui studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea California din San Francisco.
Dermatologii spun că studiul va duce la cercetări suplimentare cu privire la modul în care sarea poate juca un rol în starea pielii.
Unele estimări arată că prevalența eczemei a crescut în ultimul secol în moduri care nu pot fi explicate doar prin genetică.
Cercetătorii au descoperit că sodiul este stocat în piele și poate declanșa inflamații în organism, iar datele epidemiologice sugerează că dieta unei persoane este asociată cu eczeme.
Un studiu publicat în 2013 pe copii din întreaga lume a constatat că consumul regulat de alimente fast-food – adesea bogat în sare – este asociat cu o prevalență mai mare a eczemei.
Cercetătorii nu știu încă dacă reducerea aportului de sodiu ar reduce severitatea eczemei, iar studiul nu arată că sarea cauzează eczeme, ci mai degrabă arată o asociere între sare și afecțiune.
Eczema, sau dermatita atopică, indică disfuncția barierei cutanate, iar temperatura sau umiditatea în care locuiește cineva și la ce este expus acasă sau la serviciu joacă un rol important. Chiar și căldura, apa fierbinte și săpunul pot agrava dermatita atopică.
Fumul de tutun, diverși poluanți ai aerului și anumite parfumuri din produsele pentru piele și săpunurile pot duce, de asemenea, la dermatită atopică.
Eczema tinde să se dezvolte în pliurile pielii, cum ar fi pe interiorul brațelor și pe spatele genunchilor, iar aceasta poate duce la un „ciclu de mâncărime-zgâriere” în care mâncărimea erupției cutanate duce la mai multă inflamație, ceea ce compromite și mai mult bariera pielii.