Ştiri şi informaţii din toată lumea
    Ştiri / Ştiinţă

    Dinozaur fosil descoperit in Romania


    Paleontologi de la Societatea Muzeului Ardelean din România, Universitatea din Southampton, Marea Britanie, şi Muzeul National din Rio de Janeiro, Brazilia, au anuntat pe 30 ianuarie descoperirea oaselor fosilizate ale unui nou tip de pterosaur, o reptila zburatoare ce a trait in aceeasi perioada cu dinozaurii, acum aproape 68 milioane de ani.


    Descoperirea a fost facuta in Sebes-Gold, zona bogata in fosile din Cretacicul tarziu, cum ar fi crocodili preistorici, mamifere, broaste testoase si dinozauri ca sauropodul Magyarosaurus Dacus si velociraptorul Balaur bondoc.

    Reptila descoperita a fost numita Eurazhdarcho langendorfensis si face parte din grupul de pterozauri numit azhdarchide. Din acest grup a fost descoperit in 1978 in zona Hateg si Hatzegopteryx thambema, un urias cu anvergura aripilor de 12 metri.

    Pterozaurii nu sunt dinozauri, dar au trait in aceeasi perioada cu ei. Cel mai cunoscut pterozaur este pterodactylul, reptila zburatoare ce apare in mai toate filmele si cartile cu dinozauri. Acesta insa a trait cu aproape 200 milioane de ani in urma, in Triasic, si este o forma mai primitiva a reptilelor zburatoare.

    Eurazhdarcho a fost o reptila mare, dar nu gigantica, anvergura aripilor atingand 3 metri.

    Fosila a fost descoperita langa dinozauri si animale terestre, ceea ce sugereaza ca acest tip de reptile nu vana numai pe coasta, cum se credea pana acum, ci si in zone de campie sau paduri.

    GH. MANOIU | 10 FEBRUARIE 2013




    TE-AR MAI PUTEA INTERESA

    Nou descoperita fosilă, veche de 77 milioane ani, găsită în sedimentele cretacice superioare din sudul Patagoniei, Argentina, reprezintă cel mai mare dinozaur sauropod gigant descoperit vreodată.
    Cercetatori de la Denver Museum of Nature and Science, University of Utah si Ohio University din Statele Unite, au anuntat descoperirea unui dinozaur necunoscut pana acum. El face parte din grupul de dinozauri numiti ceratopside. Denumit Nasutoceratops titusi, a trait in Cretacicul tarziu, acum mai bine de 75 milioane de ani.
    Încălzirea din Arctica a determinat în ultimii treizeci de ani o reducere a dimensiunilor păsărilor care se înmulţesc în nordul Rusiei şi migrează iarna în Africa.
    Cercetătorii de la Northwestern University şi University of New Mexico aduc dovezi ale existenţei apei legată de rocile din mantaua Pământului de sub Statele Unite ale Americii, care ar reprezenta cel mai mare rezervor de apă de pe planetă.
    Se știe că plantele reacționează la lumină, au emoții, se sperie sau se bucură, le place muzica. Ele comunică prin produse chimice volatile, de exemplu când se apropie un pericol. Mai nou s-a văzut că ele comunică și prin semnale electrice. Dar iată că pot să scoată și sunete.
    Cercetătorii de la Universitatea din Tennessee, Knoxville, au studiat comportamentul reptilelor în ce priveşte urcatul în copaci şi după ce au observat specii de crocodili de pe trei continente, Australia, Africa şi America de Nord, au ajuns la concluzia că este adevărat, crocodilii şi aligatorii pot urca în copaci.