Ştiri şi informaţii din toată lumea
    Ştiri / Ştiinţă

    Dinozaur necunoscut pana acum, descoperit in America


    Cercetatori de la Denver Museum of Nature and Science, University of Utah, Ohio University din Statele Unite, au anuntat descoperirea unui dinozaur necunoscut pana acum. El face parte din grupul de dinozauri numiti ceratopside. Denumit Nasutoceratops titusi, a trait in Cretacicul tarziu, acum mai bine de 75 milioane de ani.



    Nasutoceratops titusi, schelet reconstituit. Foto: Proceedings of the Royal Society B. (CC)


    Fosilele de centrosaurine ceratopside sunt in mare parte limitate la regiunea de nord-vest a Americii de Nord (Alberta, Montana, Alaska), cu exceptia unor exemplare izolate in Utah si China. Cel mai cunoscut exponent al lor este Triceratops, dinozaurul cu trei coarne.

    Oasele au fost excavate de o echipa ce lucra la un sit cu fosile de la Grand Staircase-Escalante National Monument din sudul statului Utah in 2006, dar specialistii au avut nevoie de cativa ani pentru a pregati si studia materialele gasite.

    S-au gasit oase de la mai multe specimene, inclusiv un craniu complet. Elementele noi sunt un nas foarte mare, bot abreviat si alungit si coarne lungi. Prezinta forme mai elaborate de ornamente nazale care probabil foloseau la semnalizare si comunicare prin sunete de diferite frecvente.

    Datarea arata ca a trait acum 75 milioane de ani si starea vertebrelor indica ca era adult. Era un dinozaur mare, ierbivor, greoi, iar coarnele mari probabil aveau rol doar in luptele din timpul imperecherii. Analizele au aratat ca este ruda cu Avaceratops.

    Pana acum se credea ca acesti dinozauri ierbivori au existat in zona de nord a unui continent-insula, astazi disparut, numit Laramidia, situat in vestul Statelor Unite ale Americii. Nasutoceratops probeaza ipoteza lansata mai demult cum ca a existat o separare intre fauna din nordul si cea din sudul vechiului continent.

    GH. MANOIU | 18 IULIE 2013




    TE-AR MAI PUTEA INTERESA

    Încălzirea din Arctica a determinat în ultimii treizeci de ani o reducere a dimensiunilor păsărilor care se înmulţesc în nordul Rusiei şi migrează iarna în Africa.
    Cercetătorii de la Northwestern University şi University of New Mexico aduc dovezi ale existenţei apei legată de rocile din mantaua Pământului de sub Statele Unite ale Americii, care ar reprezenta cel mai mare rezervor de apă de pe planetă.
    Se știe că plantele reacționează la lumină, au emoții, se sperie sau se bucură, le place muzica. Ele comunică prin produse chimice volatile, de exemplu când se apropie un pericol. Mai nou s-a văzut că ele comunică și prin semnale electrice. Dar iată că pot să scoată și sunete.
    Cercetătorii de la Universitatea din Tennessee, Knoxville, au studiat comportamentul reptilelor în ce priveşte urcatul în copaci şi după ce au observat specii de crocodili de pe trei continente, Australia, Africa şi America de Nord, au ajuns la concluzia că este adevărat, crocodilii şi aligatorii pot urca în copaci.
    Cercetatorii de la CNRS/Université Aix-Marseille si CEA/Inserm/Université Grenoble Alpes au descoperit doua virusuri gigant cu un numar de gene apropiat de cel al microorganismelor eucariote. Aceste doua virusuri, de un tip complet nou, au fost numite "Pandoravirus".
    Oamenii de stiinta au anuntat descoperirea unui mamut bine conservat in gheata. Mamutul a fost gasit in Insula Lyakhovsky din arhipelagul Novosibirsk. Descoperirea vine pe fondul controversatei decizii de a aduce la viata specii disparute, utilizand ADN-ul acestora.