Ştiri / Ştiinţă |
Dinozaurii au avut sânge cald
Dinozaurii au avut sânge cald ca mamiferele de astăzi, susţine un om de ştiinţă de la Stony Brook University din New York care a analizat metabolismul lor folosind ratele de masă corporală şi de creştere deduse din fosilele de specii.
Oamenii de ştiinţă au dezbătut incă din secolul al 19-lea dacă dinozaurii au fost fiinţe lente, greoaie, creaturi cu sânge rece, aşa cum s-a crezut inițial, sau aveau o fiziologie cu sânge cald pentru a permite un stil de viață mai viguros.
Cercetătorii au evaluat metabolismul a 21 de specii de dinozauri, folosind o formulă bazată pe masa corporală, aşa cum este indicată de către cea mai mare parte a oaselor coapselor lor şi de ratele de creştere indicate de inelele de creştere din oasele fosile, similare celor din copaci.
Speciile au inclus prădători, vegetarieni cu gât lung şi altele. Ei au comparat aceste informaţii cu datele mamiferelor, păsărilor, peştilor şi reptilelor de astăzi.
Principala concluzie a fost că dinozaurii care au fost studiaţi pană în prezent au fost, în general, cu sânge cald, ca mamiferele de astăzi.
Păsările, care au evoluat din dinozauri mici cu pene acum aproximativ 150 de milioane de ani, sunt cu sânge cald.
Sângele cald nu a împiedicat dinozaurii să ajungă aşa de mari, deşi au fost necesare adaptări pentru ca organismele lor uriaşe să nu se supraîncălzească.
Pământul a fost în general mai cald în timpul dinozaurilor şi supraîncălzirea ar fi putut fi o problemă pentru ei.
Cu toate acestea, dinozaurii mai mari au avut unele oase goale, umplute cu aer şi au avut probabil saci de aer mari în alte părţi ale corpului, la fel ca păsările de astăzi.
Acest lucru le-a oferit un sistem de ventilaţie naturală în trupurile lor, care i-a ajutat ca să se menţină reci.