Ştiri şi informaţii din toată lumea
    Ştiri / Societate

    Dispar insule din cauza creşterii nivelului mării

    Cel puţin 11 insule din Arhipelagul Insulelor Solomon de Nord au dispărut în ultimele decenii, sau se confruntă cu o eroziune severă.



    Insulele Solomon.


    Creşterea nivelului Oceanului Pacific şi eroziunea de coastă au dus la dispariţia a cinci insule care făceau parte din Arhipelagul Solomon, toate recife cu vegetaţie pe o suprafaţă de până la cinci hectare.

    Insulele erau folosite ocazional de pescari şi nu aveau populaţie umană permanentă.

    Alte şase insule recif, în aceeaşi regiune, au fost atât de grav erodate, încât numeroase case au fost înghiţite de mare.

    Multe sate din Insulele Solomon au trebuit să fie mutate din cauza creşterii nivelului mărilor.

    Cercetătorii au analizat 33 de insule, folosind imagini aeriene şi din satelit şi au constatat că ratele de retragere a liniei ţărmului au fost mult mai mari în locurile expuse la o energie a valurilor mai mare.

    Acele insule care au înregistrat creşteri mai mari a energiei valurilor s-au pierdut mai repede decât insulele protejate.

    Creşterea nivelului mării în jurul Insulelor Solomon este de aproape trei ori mai mare decât media globală.

    12 AUGUST 2023



    TE-AR MAI PUTEA INTERESA

    Marea Britanie va stabili cea mai mare rezervaţie maritimă continuă din lume în jurul Insulelor Pitcairn, într-un efort de protejare a vieţii din ocean de activităţile de pescuit ilegale.
    Seismul din Nepal a făcut că Muntele Everest să piardă 2,5 centimetri din înălţime, conform cu ultimele date recepţionate de la sateliţii Agenţiei Spaţiale Europene.
    Martie 2015 a fost cea mai caldă lună martie la nivel global, de când a început înregistrarea temperaturilor în 1880.
    China a inaugurat oficial cea mai lungă cale ferată de mare viteză din lume, Beijing-Guangzhou, cu o lungime de 2298 km. Trenurile pe această rută merg cu 300 km/h, ceea ce reduce timpul de călătorie între capitală şi Guangzhou, un puternic centru economic în sudul Chinei, de la peste 20 de ore la numai opt.
    O înţelegere între compania Hyperloop Transport Technologies şi Slovacia, privind introducerea transportului tubular cu viteze de 1100 kilometri pe oră, ar reduce călătoria cu trenul între Viena şi Bratislava la doar opt minute.
    Cel mai mare pachebot din lume, nava de croazieră "Harmony of the Seas" din clasa Oasis, construit de şantierele navale din Saint-Nazaire (vestul Franţei), a fost pus pe linia de plutire înainte de livrarea care va avea loc în aprilie 2016.