Ştiri / Tehnologie |
Dispozitivele wireless vor funcţiona fără baterie
GH. MĂNOIU | 31 MARTIE 2023
Inginerii de la Universitatea din Washington au creat un nou sistem de comunicaţii fără fir, care permite dispozitivelor să interacţioneze unele cu altele fără să se bazeze pe baterii sau cabluri de alimentare.
Noua tehnică de comunicare numită ambient backscatter, foloseşte transmisiile TV şi de telefonie mobilă care deja ne înconjoară peste tot.
Două dispozitive comunică între ele, facând schimb de informaţii, prin reflectarea semnalelor existente.
Cercetătorii au construit dispozitive mici, fără baterii, cu antene ce pot detecta, valorifica si reflecta un semnal TV, care este apoi preluat de alte dispozitive similare.
Tehnologia poate fi dezvoltată pe o reţea de dispozitive şi senzori care să comunice fără nici o sursă de alimentare sau supraveghere umană.
După cum declară Shyam Gollakota, unul dintre cercetători, se pot reutiliza semnalele wireless care oricum sunt în jurul nostru, ca o sursă de alimentare şi un mediu de comunicare.
Senzori inteligenţi pot fi plasaţi în interiorul aproape oricărei structuri şi pot fi setaţi să comunice unii cu alţii.
De exemplu, senzori plasaţi pe structura de rezistenţă a unui pod pot monitoriza starea de sănătate a betonului şi oţelului şi pot transmite o avertizare în cazul în care unul dintre senzori preia o fisură cât firul de păr.
Tehnologia poate fi de asemenea folosită pentru comunicare, mesaje text sau e-mail, în dispozitive uşor de purtat, fără a necesita consumul bateriei.
Cercetătorii au testat tehnica cu dispozitive cât un card de credit, plasate la o distanţă de câţiva metri unul de altul.
Acestea au fost dotate cu antene şi cu circuite obișnuite care semnalau cu un led când primeau un semnal de la un alt dispozitiv.
Locaţia a variat, incluzând un bloc de apartamente, un colţ de stradă şi un parking supraetajat. Distanţa până la un turn TV a variat şi ea.
Dispozitivele au fost capabile să comunice unul cu celălalt, cu o rată de un kilobit pe secundă, când distanţa între ele era de 0,76 m în aer liber şi de 0,46 m în interior, suficient pentru a transmite informaţii, cum ar fi citirea senzorilor, mesaje text şi informaţii de contact.
Tehnologia poate fi folosită în dispozitive care se bazează pe baterii, cum sunt telefoanele mobile.
Acestea pot fi configurate astfel încât, atunci când bateria moare, sau este înlăturată, telefonul să transmită în continuare prin folosirea puterii ambientale.