Ştiri / Societate |
Distrugerea stratului de ozon persistă
GH. MĂNOIU | 8 IANUARIE 2023
NASA a detectat o cantitate inexplicabilă de tetraclorură de carbon (CCl4) în atmosferă, un produs chimic care distruge stratul de ozon şi care este scos în afara legii în toată lumea de aproape 30 de ani.
Tetraclorura de carbon a fost folosită pentru stingerea incendiilor sau în curăţătorii chimice pentru curăţare uscată.
Substanţa a fost interzisă în 1987, împreună cu clorofluorocarburile, prin Protocolul de la Montreal. Ţările membre ale protocolului au anunţat zero emisii de CCl4 între 2007 şi 2012.
Dar studiul NASA arată că emisiile globale de acest poluant se situează la o medie de 39 kilotone pe an, sau aproximativ 30% din volumul maxim înregistrat vreodată înainte de intrarea în vigoare a Protocolului de la Montreal.
Deoarece nu ar trebui să existe această cantitate, fie există scurgeri industriale neidentificate, fie emisii semnificative din surse contaminate sau necunoscute.
Această substanţă a adus în 2008 11% din clorul care contribuie la diminuarea stratului de ozon.
Fară emisii de CCl4 declarate între anii 2007 şi 2012, concentraţia atmosferică a acestei substanţe a scăzut cu numai 1% pe an, pe când oamenii de ştiinţă se aşteptau ca scăderea să fie între 1 şi 4% pe an.
De aproape zece ani, cercetătorii se întreabă de ce nivelul de CCl4 este în declin mult mai lent decât cel anticipat luând în calcul distrugerea sa prin procese naturale cum ar fi radiaţiile solare.
Studiile făcute arată că substanţa rămâne în atmosferă cu 40% mai mult timp decât se credea. Dar în plus, există şi o sursă majoră neidentificată de CCl4 în lume.