Ştiri / Ştiinţă |
Două continente vechi au existat înainte în zona arctică
Zonă arctică de astăzi se pare că este cea de-a treia metamorfoză a unui continent vechi aflat în partea de sus a lumii.
Un grup de oameni de ştiinţă de la Institute of Petroleum Geology and Geophysics al Russian Academy of Sciences şi de la Novosibirsk State University din Siberia au descoperit că cel mai nordic continent s-a rupt de două ori şi nu o dată cum s-a crezut anterior.
Un continent vechi numit Arctida s-a format acum un miliard de ani, dar apoi s-a împărţit în două în urmă cu aproximativ 750 milioane de ani, urmând să se unească din nou, după alte 500 milioane de ani.
O metodă cunoscută sub numele de analiza paleo-magnetică a permis oamenilor de ştiinţă să vadă modul în care poziţia scoarţei Pământului s-a schimbat în timp.
Structura continentului nu a rămas la fel când elementele constitutive ale Arctidei au venit din nou la loc.
Arhipelagurile Severnaya Zemlya, Svalbard, Insulele Novosibirsk, o parte a Peninsulei Taimyr, părţi din nordul peninsulei Alaska şi Chukotka, insulele în apropiere de Groenlanda şi platoul Mării Kara au fost create doar când Arctida s-a dezintegrat pentru a doua oară.