Ştiri şi informaţii din toată lumea
    Ştiri / Mapamond

    Dronele vor scana Amazonia

    Oamenii de ştiinţă vor scana pădurea amazoniană din Brazilia pentru a căuta dovezi ale ocupării acestor locuri de către civilizaţiile antice.



    Geoglife în zona defrişată a pădurii amazoniene.


    Se va utiliza o dronă echipată cu un aparat LIDAR, un instrument cu laser, al cărui fascicul pătrunde prin coronamentul copacilor şi detectează lucrări de terasament care au fost construite cu mii de ani în urmă. Proiectul, un parteneriat între agenţii şi instituţii din Europa şi, desigur, din Brazilia, este o încercare de a determina cât de mari au fost aceste comunităţi şi în ce măsură au modificat peisajul.

    Echipa internaţională se va strădui să găsească mai multe geoglife, modele geometrice mari rămase în pământ. Mai mult de 450 dintre acestea sunt cunoscute în locuri unde pădurea a fost înlăturată.

    Nimeni nu este sigur ce reprezintă aceste cercuri de lut, pătrate şi linii. Poate că erau centre ceremoniale. Dar ceea ce este sigur este că acestea sunt dovezi ale comportamentului colectiv.

    Cercetătorii încercă să înţeleagă amploarea şi activităţile populaţiilor care locuiau în perioada pre-columbiană târzie, în ultimii 3000 ani înainte ca europenii să ajungă aici în 1490.

    În timp ce unii cercetători cred că Amazonia a fost locuită de grupuri mici de vânători-culegători şi cultivatori, care au avut un impact minim asupra mediului şi că pădurea pe care o vedem astăzi este curată şi neatinsă de mii de ani, dovezi deja găsite sugerează că Amazonia ar fi fost locuită de societăţi mari, numeroase, complexe şi ierarhice care au avut un impact major asupra mediului.

    20 FEBRUARIE 2015



    TE-AR MAI PUTEA INTERESA

    O înţelegere între compania Hyperloop Transport Technologies şi Slovacia, privind introducerea transportului tubular cu viteze de 1100 kilometri pe oră, ar reduce călătoria cu trenul între Viena şi Bratislava la doar opt minute.
    China a inaugurat oficial cea mai lungă cale ferată de mare viteză din lume, Beijing-Guangzhou, cu o lungime de 2298 km. Trenurile pe această rută merg cu 300 km/h, ceea ce reduce timpul de călătorie între capitală şi Guangzhou, un puternic centru economic în sudul Chinei, de la peste 20 de ore la numai opt.
    Scafandrii ruşi au scos din lacul Chebarkul un fragment mare de meteorit. Greutatea acestuia este de 654 kg, iar lungimea de 1,5 metri. Se aşteaptă ca testele experţilor să confirme că a făcut parte din meteoritul explodat în februarie deasupra oraşului Celiabinsk din Urali.
    Martie 2015 a fost cea mai caldă lună martie la nivel global, de când a început înregistrarea temperaturilor în 1880.
    Mont Blanc, cel mai înalt munte din Europa de Vest, a pierdut 1,3 metri din înălţimea sa, potrivit ultimelor măsurători.
    Aproximativ 250 de experţi oceanici din 24 de ţări şi din Uniunea Europeană s-au adunat în Hobart, Tasmania, pentru a semna acordul istoric privind înfiinţarea celei mai mari rezervaţii marine din lume, în Antarctica, în regiunea Mării Ross.