Ştiri şi informaţii din toată lumea
    Nutriţie / Dieta

    Drumul spre fericire, pavat cu fructe şi legume

    GH. MĂNOIU | 11 FEBRUARIE 2022

    În urma unui studiu, cercetătorii de la Universitatea din Queensland, Australia, au constatat că a mânca o cantitate mare de fructe şi legume, te poate face mai fericit.



    Fructe şi legume. Foto: Gh. Mănoiu/Global Info.


    Studiul, ce a implicat mai mult de 12000 de persoane adulte, a concluzionat că mâncarea a opt sau mai multe porţii de fructe şi legume pe zi duce nu numai la o mai bună sănătate fizică, dar îmbunătăţeşte şi starea psihică.

    Studiile făcute până acum asupra consumului de fructe şi legume au fost în mare parte axate asupra sănătăţii fizice şi nu asupra sănătăţii mintale.

    Studiul actual a analizat influenţa fructelor şi legumelor asupra nivelurilor de satisfacţie, stres şi vitalitate ale persoanelor care le consumă.

    Participanţii au fost în cea mai fericită stare atunci când au mâncat cinci porţii de fructe şi patru porţii de legume în fiecare zi.

    Cercetarea a constatat că beneficiile derivate din consumul de fructe şi legume au fost mult mai mari pentru femei decât pentru bărbaţi şi că consumul de fructe a avut un impact mai mare asupra sănătăţii mintale decât consumul de legume.

    Cercetările indică faptul că orientările actuale au nevoie de revizuire. Multe mesaje de sănătate publică, cum ar fi cel al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, promovează consumul a cinci porţii de fructe şi legume pe zi.

    O porţie este echivalentul unui fruct sau a unei legume de dimensiunea palmei.




    TE-AR MAI PUTEA INTERESA

    Consumul de arahide, chiar şi în cantităţi mici, reduce mortalitatea din cauza bolilor cardiovasculare, potrivit unui studiu realizat de Facultatea de Medicină de la Universitatea Vanderbilt din Statele Unite.
    Persoanele care consumă în mod regulat fructe cu coajă lemnoasă, cum ar fi arahide, nuci şi alune, au un risc mai scăzut de a dezvolta boli cardiovasculare sau boli cardiace coronariene comparativ cu persoanele care nu le consumă niciodată sau aproape niciodată, potrivit unui recent studiu realizat de Harvard T.H. Chan School of Public Health, din Statele Unite.
    Cei care consumă fructe de mare absorb şi bucăţi mici de plastic în fluxul lor sanguin, cu efecte încă necunoscute asupra sănătăţii.
    Un studiu realizat la Universitatea Națională din Singapore sugerează că riscul de insuficienţă renală creşte semnificativ în cazul unui consum constant de carne roşie.
    Chia este considerată o pseudocereală, cultivată pentru semințele sale comestibile, hidrofile, cultivate și utilizate în mod obișnuit ca hrană în mai multe țări din America de Sud, Mexic și Statele Unite.
    Cercetările efectuate la Universitatea de Ştiinţe Aplicate din Austria au arătat că sucul de sfeclă roşie, care are un conţinut ridicat de nitrat, ar putea ajuta la prevenirea cariilor dentare.