Ştiri şi informaţii din toată lumea
    Sănătate / Afecţiuni

    Durerea pelviana

    Durerea pelviana este un termen pe care cadrele medicale il folosesc pentru a descrie durerea care are loc mai mult in zona abdominala inferioara sau numai in aceasta zona. Poate fi o durere permanenta, sau cu intermitente.

    In unele cazuri durerea poate fi severa si poate sta in calea activitatilor zilnice. In alte cazuri, poate fi o durere surda care apare doar in timpul ciclului menstrual. Durerea pelviana poate descrie si durerea care apare in timpul actului sexual.

    Care sunt afectiunile care cauzeaza durerea pelviana?

    In general, durerea pelviana semnaleaza posibilitatea existentei unei probleme la unul dintre organele din zona pelviana: uter, ovare, trompe uterine, cervix, vagin, tract urinar, intestine inferioare, sau rect. Durerea poate fi si un simptom de infectie. Uneori durerea pelviana poate fi cauzata de probleme musculare sau ale sistemului osos.

    Exista cateva afectiuni frecvente care sunt deseori asociate cu durerea pelviana. Printre ele se afla:

    Vulvodinia – descrie durerea cronica sau disconfortul vulvei (organul genital extern feminin). Vulvodinia poate cauza senzatii de arsura, usturime, iritatie, sau umezeala a vulvei. Fiecare femeie poate avea un tip de durere diferit. Durerea se poate deplasa sau poate ramane in acelasi loc. Poate fi constanta, sau poate fi intermitenta.

    Endometrioza – apare atunci cand tesuturile care de obicei cresc in interiorul uterului se dezvolta in afara acestuia. Aceste tesuturi se dezvolta deseori pe suprafata organelor din pelvis si abdomen, acolo unde nu ar trebui sa se dezvolte. Cele mai frecvente simptome ale endometriozei sunt durerea si infertilitatea.

    Fibroza uterina - este cea mai frecventa tumoare necanceroasa pe care o dezvolta femeile aflate la varsta fertila. Fibrozele sunt facute din celulele musculare si alte tesuturi care cresc in interiorul si in preajma peretelui uterin. Simptomele pot include menstruatii abundente si dureroase, dureri in timpul actului sexual si dureri in zona inferioara a spatelui, alaturi de altele.

    Care este tratamentul pentru durerea pelviana?

    Poate fi dificila gasirea cauzei durerii pelviene. Medicul va efectua probabil un numar de teste in scopul gasirii cauzei durerii. Tratamentul va depinde de cauza durerii pelviene, de cat de intensa este durerea si de cat de des apare ea.

    Medicul poate prescrie medicatie pentru durere sau antibiotice pentru a o trata. Pentru alte afectiuni, tratamentul poate avea mai multe implicatii, cum ar fi operatia pentru endometrioza.


    Sursa: NICHD, SUA




    TE-AR MAI PUTEA INTERESA

    Infectia tractului urinar este o infectie aparuta oriunde in tractul urinar. Tractul urinar include organele care colecteaza si stocheaza urina si o elimina din organism.
    Bolile glandelor suprarenale au loc atunci cand glandele suprarenale nu functioneaza corespunzator. Uneori, cauza este o problema a altei glande care ajuta la controlarea glandei suprarenale. Alteori, problema poate fi chiar la glanda suprarenala.
    AMO-BCR apare atunci cand rinichii nu mai pot mentine nivelurile corespunzatoare de calciu si fosfor din sange, conducand catre niveluri hormonale osoase anormale. Ea este o problema frecventa la persoanele cu boli renale si afecteaza aproape toti pacientii care primesc dializa.
    Imunodeficienta primara are loc atunci cand o parte a sistemului imunitar al unei persoane lipseste sau nu functioneaza corect. Corpurile oamenilor cu imunodeficienta primara nu se pot descotorosi de agentii patogeni si nu se pot proteja asa cum ar trebui de noii germeni patogeni.
    Persoanele cu sindrom Prader-Willi au o problema cu hipotalamusul, o parte a creierului care in mod normal controleaza senzatiile de satietate sau foame. Ca rezultat, ei nu se simt niciodata satui si au o nevoie constanta de a manca pe care nu si-o pot controla.
    Pietrele la rinichi constituie una dintre cele mai obisnuite tulburari ale tractului urinar. Majoritatea pietrelor la rinichi se elimina din corp fara vreo interventie medicala. Pietrele care determina simptome sau alte complicatii de durata pot fi tratate prin tehnici variate, cele mai multe neimplicand operatii majore.