Ştiri şi informaţii din toată lumea
    Sănătate / Ştiinţa şi sănătatea

    Efect spectaculos al extractului de Rhodiola

    GH. MANOIU | 5 IANUARIE 2024

    Cercetatorii de la University of California Irvine (UCI) au studiat extractul din Rhodiola rosea, planta utilizata de secole in Europa si Asia de nord pentru efectul sau antistres, si au constatat ca el creste speranta de viata la musculitele de fructe cu aproape 24%.



    Rhodiola rosea. Foto: Wikipedia (CC BY-SA 3.0)


    Rhodiola rosea, cunoscuta si sub numele de radacina de aur, functioneaza fara legatura cu restrictiile de dieta si afecteaza diverse cai moleculare.

    Se stie ca restrictia de dieta este calea cea mai sigura pentru cresterea duratei de viata la animalele de laborator, iar oamenii de stiinta au cautat sa identifice compusi care sa aiba acelasi efect.

    S-a constatat ca Rhodiola poate actiona chiar la persoanele ce sunt sanatoase si au o viata lunga, spre deosebire de resveratrol care pare sa actioneze doar la cele nesanatoase.

    Cercetatorii au pus musculitele de fructe pe o dieta hipocalorica si au constatat ca ele au trait mai mult atunci cand cantitatea de drojdie pe care o consumau era mai mica.

    Ei au testat de asemenea Rhodiola pe musculite la care caile moleculare de actiune a dietei restrictive au fost inactivate, si au constatat ca, nu numai ca Rhodiola le-a crescut durata de viata cu 24%, dar a intarziat si pierderea de performante fizice.

    Rhodiola, planta ce creste in zonele cu clima rece, alpine, era deja folosita de mult timp pentru efectele sale benefice in combaterea oboselii, anxietatii, depresiei, si pentru a imbunatati starea de spirit, memoria, ca si pentru a preveni raul de altitudine.

    Spre deosebire de alte plante adaptogene, cum este ginsengul, care trebuie sa fie luate o buna perioada de timp pentru a avea efectele scontate, Rhodiola incepe sa lucreze de la prima doza.




    TE-AR MAI PUTEA INTERESA

    Cercetătorii de la Appalachian State University Human Performance Laboratory, Statele Unite, au descoperit că planta Rhodiola rosea protejează alergătorii de maraton împotriva infecţiei virale.
    Un compus găsit în alimente comune, cum ar fi strugurii roşii şi arahide, poate ajuta la prevenirea declinului memoriei legat de vârstă.
    Conform cercetărilor făcute de oamenii de ştiinţă de la Harvard School of Public Health, bolnavii în stadii incipiente ale sclerozei multiple ar putea să stopeze evoluţia bolii printr-un aport crescut de vitamina D.
    Consumul de brânză nu ridica nivelul colesterolului unei persoane şi ar putea ajuta la pierderea în greutate, conform unui nou studiu efectuat în Irlanda.
    Cercetătorii de la Universitatea din Idaho, Statele Unite, încearcă să dezvolte o modalitate de a izola elementele chimice prezente în bere, care ar putea vindeca anumite boli.
    Cercetătorii de la Plant & Food Research din Noua Zeelandă au identificat compuşi prezenţi în morcovi şi pătrunjel care ar putea creşte eficienţa tratamentelor de chimioterapie.