Ştiri şi informaţii din toată lumea
    Sănătate / Ştiinţa şi sănătatea

    Efectele fumatului pasiv asupra creierului

    BOGDAN-FLORIN PAUL | 28 APRILIE 2023

    Conform unui nou studiu, chiar dacă nu fumaţi, fumatul pasiv (inhalarea fumului de ţigară de la o altă persoană care fumează) vă afectează creierul similar unui fumător. Un motiv în plus să vă feriţi de fumatul pasiv în maşini sau în alte spaţii închise.



    Efectele fumatului pasiv asupra creierului. Foto: Obby Rh/Unsplash


    Pentru oamenii care fumează, probabilitatea de a face atac de cord este de şase ori mai mare decât pentru nefumători.

    Tutunul provoacă de asemenea cancer. Până la 90% dintre decesele cauzate de cancerul pulmonar sunt legate de fumat.

    Dar fumătorul nu este singurul care este afectat negativ de fumul de tutun. Fumatul pasiv creşte probabilitatea să vă îmbolnăviţi de inimă, să aveţi un atac de cord sau să muriţi prematur.

    Pentru fumători, este mai greu să se lase de fumat dacă sunt expuşi fumului de ţigară de la alţi fumători. Iar copiii expuşi la fumul de ţigară de la alte persoane care fumează, este mai probabil să devină ei înşişi fumători când devin adolescenţi.

    O echipă de cercetători a decis să examineze îndeaproape cum afectează fumatul pasiv creierul tinerilor. Aproximativ jumătate dintre voluntarii participanţi la studiu au fost nefumători, restul fiind fumători dependenţi de tutun.

    Fiecare voluntar a stat într-o maşină timp de o oră cu un fumător care a fumat, fumul de ţigară fiind inhalat pasiv şi de către cealaltă persoană.

    Într-o altă zi, voluntarii au stat o oră în maşină fără să fie expuşi la fumul de ţigară. Creierele lor au fost scanate înainte şi după fiecare sesiune.

    Cercetătorii au descoperit nicotină (substanţa chimică ce dă dependenţă şi care se găseşte în toate produsele pe bază de tutun) atât în sânge cât şi ataşată de moleculele din creier după expunerea pasivă la fumul de ţigară.

    Ataşarea nicotinei de moleculele din creier a fost similară şi la fumători şi la nefumători. De asemenea, după expunerea pasivă la fum de ţigară, dorinţa fumătorilor de a fuma a fost mai puternică.




    TE-AR MAI PUTEA INTERESA

    Potrivit unui studiu efectuat la Universitatea McGill din Canada, un consum regulat de cofeină poate împiedica în mare măsură recuperarea auzului după expunerea la zgomot puternic, făcând chiar ca deteriorarea să devină permanentă.
    Oamenii de ştiinţă de la Universitatea Northwestern din Illinois, Statele Unite, au descoperit că ritmul respiraţiei generează activitate electrică în creierului uman.
    Psihoza este o tulburare complicată, dar potrivit unui nou studiu realizat de cercetătorii de la Columbia University, New York State Psychiatric Institute şi IBM T.J. Watson Research Center, un program de calculator este acum capabil să prezică tulburarea prin simpla observare a modelelor lingvistice.
    Zincul este un nutrient esenţial şi se găseşte în toate ţesuturile din corp. În marea lor majoritate, ionii de zinc sunt legaţi de proteine, ajutându-le să efectueze reacţii biologice. Un mic număr sunt mobili şi se crede că sunt esenţiali pentru buna funcţionare a organelor interne ca pancreas, prostată, creier.
    Cercetătorii americani de la Universitatea Johns Hopkins au făcut un pas important în lupta împotriva cancerului prin elaborarea unui singur test de sânge care să monitorizeze opt tipuri comune de tumori în stadiile incipiente.
    Cercetătorii de la Drug Discovery Unit al Universitaţii Dundee, Marea Britanie, au descoperit un nou compus care ar putea trata malaria şi ar putea preveni răspândirea sa.