Terapii / Masajul |
Efectele masajului
Efectele masajului variază în funcţie de momentele zilei. În timpul zilei, el relaxează şi împrospătează, crescând energia. Seara efectul său este mai tranchilizant.
Masajul are multiple întrebuinţări. El este considerat excelent pentru uşurarea durerilor de cap, a durerilor musculare, anxietăţii, stării de slăbiciune, iritabilităţii, sentimentelor de nesiguranţă şi agitaţie, şi este o puternică metodă de promovare a somnului care nu implică utilizarea medicamentelor.
Personalul medical îl consideră util pentru calmarea indivizilor psihotici ca şi pentru promovarea odihnei şi îmbunătăţirea stării de dispoziţie a pacienţilor depresivi. De asemenea, acele persoane dependente de medicamente, alcool, heroină, amfetamină şi LSD prezintă un bun răspuns la masajul limfatic.
Pentru bolnavii ţintuiţi la pat, masajul limfatic ameliorează mânia cronică, insomnia, frica şi durerile corpului. El este un mod excelent de stabilire a raporturilor cu persoanele în vârstă, masajul limfatic fiind bun în special pentru transferul energetic de la tineret către vârstnici.
La capătul opus al spectrului de vârstă, copiii par să răspundă foarte bine la masajul limfatic în special atunci când sunt agitaţi, iritabili, obosiţi, incapabili să doarmă sau pur şi simplu când simt nevoia unei mângâieri.
Cei mici iubesc masajul limfatic, iar părinţii găsesc că petrecând câteva minute prin masarea copiilor lor înlocuiesc rapid metodele mai puţin iubitoare şi eficiente în inducerea schimbărilor.
Considerăm că masajul capului, de exemplu, produce vioiciune mentală, diminuează furia şi iritabilitatea şi îmbunătăţeşte cu mult starea de dispoziţie. Aceste efecte sunt mai pronunţate dimineaţa.
Sursele istorice indiene afirmă că masajul tălpilor este eficient pentru creşterea anduranţei sexuale masculine înainte de ejaculare şi este benefic ambilor parteneri astfel încât ei ajung să-şi sincronizeze unul altuia temperatura, pulsul şi frecvenţa respiraţiei înainte de actul sexual.
De mare importanţă este creşterea prin masajul limfatic a conştientizării de sine. Din lipsa unei descrieri mai bune, multe persoane experimentează ceea ce ei numesc „fluxuri de energie” în timpul masajului limfatic, care par să treacă dintr-un punct din corp către altul şi determină o îndreptare spre interior a atenţiei.
Aprecierea acestui tip de energie subtilă este utilă în reglarea obiceiurilor zilnice ale unei persoane, a dietei şi a meditaţiei. Unele practici aduc acest flux energetic în jos către anus; altele îl ridică spre cap.
Echilibrarea chimiei corpului şi activităţii nervoase a unei persoane este susţinută de lucrul cu aceste sentimente subtile.