Sănătate / Ştiinţa şi sănătatea |
Efectul antibioticelor se transmite şi la generaţia următoare
BOGDAN-FLORIN PAUL | 2 MAI 2023
Cercetătorii de la University of Nevada din oraşul Reno au descoperit că pseudoscorpionii masculi trataţi cu tetraciclină suferă o scădere a viabilităţii spermei, şi acest efect toxic se transmite chiar şi la puii lor masculi care nu au fost trataţi cu respectivul antibiotic. Cercetării sugerează că este posibil ca un efect similar să apară şi la alte specii, inclusiv la oameni.
Pseudoscorpionii, a căror denumire ştiinţifică este Cordylochernes scorpioides, sunt mici arahnoide cu opt picioare care seamănă cu scorpionii.
Pachetele de spermă sunt transferate extern, ceea ce dă cercetătorilor posibilitatea să le colecteze şi să evalueze cantitatea şi calitatea acesteia.
Aceasta este prima cercetare care arată că antibioticele pot afecta şi următoarea generaţie.
Tetraciclina are un efect dăunător semnificativ asupra funcţiilor reproducătoare masculine şi asupra viabilităţii spermei pseudoscorpionilor, reducând viabilitatea cu până la 25%, şi acest efect se transmite şi la urmatoarea generaţie. Nu se ştie încă dacă afectează şi generaţiile următoare.
Studiul a cuprins trei generaţii de pseudoscorpioni.
Pentru stabilirea influenţelor genetice, pseudoscorpioni masculi şi femele din prima generaţie au fost trataţi săptămânal cu doze de tetraciclină, un antibiotic folosit pe scară largă în producţia de animale, şi de asemenea pentru tratarea infecţiilor la om.
Unii pseudoscorpioni au fost trataţi de la naştere până la stadiul de adult, iar alţii nu au fost trataţi, servind ca specimene de comparaţie.
Numai prima generaţie a fost tratată cu antibiotice, cele următoare nu.
Rezultatele au indicat că antibioticul nu a avut nici un efect asupra dimensiunii corpului, nici la masculi nici la femele, nici asupra cantitații de spermă şi nici asupra sistemului reproductiv al femelelor, ci doar asuprea viabilităţii spermei.
Anterior se descoperise deja că tetraciclina, unul dintre cele mai folosite antibiotice, are efecte negative asupra funcţiei reproducătoare a masculilor la vertebrate, inclusiv la oameni.
Acest studiu confirmă efectul dăunător al tetraciclinei la aceste intervertebrate, şi în plus demonstrează efectul toxic asupra generaţiei următoare.