Nutriţie / Dieta |
Efectul ascuns al zaharului
GH. MANOIU | 20 AUGUST 2022
Un nivel crescut de zahar in organism este daunator sanatatii. Noi cercetari demonstreaza ca mai mult zahar in corp poate deteriora proteinele elastice ce ajuta respiratia si inima sa pompeze sange.
Cercetatori de la University of Washington si Boston University din Statele Unite au descoperit ca un anumit tip de proteina ce se gaseste in organe ce se intind si se strang in mod repetat – cum sunt inima si plamanii – este sursa unei proprietati electrice ce ar putea ajuta la construirea si sustinerea tesuturilor conjunctive.
Dar atunci cand sunt expuse la zahar, unele dintre aceste proteine ar putea sa nu-si mai indeplineasca functia.
Proprietatea electrica de care este vorba se numeste feroelectricitate si este raspunsul la un camp electric in care o molecula comuta de la o sarcina pozitiva la una negativa.
Aceasta proprietate a fost de curand descoperita la elastina din tesuturile animale.
Cand este expusa la zahar, proteina numita elastina, uneori, incetineste sau opreste aceasta comutare de sarcina.
Acest lucru poate duce la intarirea tesuturilor si in cele din urma la degradarea unei artere sau ligament.
Feroelectricitatea este obisnuita la materialele folosite pentru display-uri, memorii si senzori. Existenta ei in tesuturile de mamifere a fost descoperita cu un an in urma, la peretii aortei de porc.
Faptul ca zaharul sau glucoza suprima feroelectricitatea elastinei cu pana la 50%, imita un proces natural numit glicare, in care moleculele de zahar se ataseaza la proteine, degradandu-le structura si functia.
Glicarea se intampla in mod natural cand imbatranim si este asociata cu o serie de boli, ca diabetul zaharat, hipertensiunea arteriala, ateroscleroza.
Daca cercetarile s-au facut pana acuma pe tesut de aorta, cele viitoare vor trebui sa dovedeasca valabilitatea teoriei pentru alte organe si tesuturi si sa incerce sa faca legatura intre acest proces si debutul bolii.