Ştiri şi informaţii din toată lumea
    Ştiri / Societate

    Emisiile vulcanice racesc planeta

    GH. MANOIU | 30 NOIEMBRIE 2023

    Un nou studiu facut de o echipa de la Universitatea din Colorado Boulder arata ca emisiile provenite de la vulcani de dimensiuni medii, pot combate unele dintre efectele incalzirii globale.



    Emisiile vulcanice racesc planeta. Foto: Yosh Ginsu/Unsplash


    Studiul a pornit de la constatarea ca Pamantul nu este asa de cald cum se asteptau oamenii de stiinta. Vinovatul pare sa fie dioxidul de sulf eliminat in atmosfera de vulcani.

    Aceste emisii urca pana la 20 mile in stratul de aerosoli din stratosfera. Aici au loc reactii chimice ce creaza acid sulfuric si particule de apa. Acestea reflecta razele soarelui inapoi in spatiu, ajutand la racirea planetei.

    Cercetarile anterioare aratasera existenta dioxidului de sulf in stratosfera, dar nu se cunostea precis provenienta lui.

    Noul studiu se bazeaza pe masuratori indelungate ale schimbarilor din stratul de aerosoli din stratosfera, mai exact pe modificarea adancimii optice, o masura a transparentei.

    Din 2000, adancimea optica a crescut cu 4 pana la 7 procente, ceea ce inseamna ca stratul de aerosoli este mai opac.

    Echipa a folosit un supercalculator, Janus, ce a interconectat sapte computere, fiecare simuland zece ani de activitate atmosferica, tinand cont de emisiile de la arderea carbunelui, in special in Asia, si de emisiile vulcanilor de pe tot globul.

    Computerele au rulat o saptamana, folosind 192 de procesoare. Daca s-ar fi lucrat pe un singur computer, acesta ar fi rulat 25 de ani.

    Totusi, cei 10 ani de date folositi nu sunt suficienti pentru a determina tendintele de modificare a climei.

    In timp ce vulcanii mici si medii, mascheaza partial efectele activitatii oamenilor, vulcanii mari au un efect mult mai puternic, putand duce la raciri ale climei pentru ani de zile.

    Concluzia a fost ca oamenii de stiinta vor trebui sa dea o mai mare atentie eruptiilor vulcanice, atunci cand incearca sa inteleaga schimbarile climatice ale Pamantului.




    TE-AR MAI PUTEA INTERESA

    Aglomerarea de organisme microscopice roşii se vede chiar şi din spaţiu, ca o pată mare de culoare roşu închis, pe aproape 800 km de la sud la nord, de-alungul coastei de sud-est a Braziliei.
    Cel mai rece loc de pe Pământ este, cum era de aşteptat, în Antarctica: o creastă înaltă de pe platoul Antarctica de Est, unde temperatura poate scădea sub minus 92 grade Celsius în nopţile senine de iarnă.
    Autorităţile elveţiene caută modalităţi de combatere a unei boli care ucide frasinul, după ce prima suprafaţă bolnavă a fost observată cu mai mulţi ani în urmă.
    Cu ocazia Sărbătorii Lampioanelor 2015, Institutul Confucius din cadrul Universităţii Bucureşti a organizat un antrenant spectacol în aula mare a Facultăţii de Drept.
    Primul monument dedicat enciclopediei on-line Wikipedia, a fost dezvelit în Frankfurt Square din oraşul polonez Slubice, pe graniţa germană. Monumentul, care măsoară 2,5 metri înălţime, este format din patru persoane care ridică în aer un puzzle în formă de glob.
    Al patrulea Institut Confucius din România s-a deschis pe 25 noiembrie 2013 la Bucureşti. El a fost înfiinţat pe 21 noiembrie ca organizaţie non-profit, un parteneriat între Universitatea din Bucureşti şi Universitatea de Studii Politice şi Juridice din Beijing, în urma Acordului de cooperare semnat în luna martie a acestui an între Universitatea din Bucureşti şi Hanban, sediul general al institutelor Confucius.