Ştiri şi informaţii din toată lumea
    Ştiri / Mapamond

    Erupţia vulcanului El Chichon implicată în dispariţia civilizaţiei Maya

    Cercetătorii de la Universitatea din Utrecht, Olanda, cred că pot face legătura între perturbarea majoră care a lovit civilizaţia Maya în secolul al 6-lea şi o erupţie a vulcanului El Chichon.



    El Chichon a erupt şi în 1982, cenuşa aruncată acoperind situl arheologic Maya de la Palenque.


    Echipa olandeză a investigat depozitele de cenuşă căzută, descoperind că vârsta acestora se potriveşte cu aşa-numitul "hiatus" Maya.

    Acesta a fost un moment în care civilizaţia Americii Centrale a fost supusă unor transformări culturale şi unei instabilităţi politice ce a dus la abandonarea multor locaţii de la şes.

    Un vârf de sulf înregistrat în gheaţa de la poli indică faptul că în jurul anului 540 e.n. a fost o erupţie mare, undeva pe Pământ.

    Trebuie să fi fost un eveniment major şi foarte probabil a dus la schimbări climatice la nivel mondial şi la degradarea severă a mediului în regiunea exploziei.

    Cenuşa aruncată de El Chichon s-a dispersat peste ceea ce a fost şesul civilizaţiei Maya.

    Probele colectate de la lacul Tuspan şi din delta Usumacinta-Grijavala de pe coasta mexicană, au fost datate din anul 546 e.n., plus sau minus 16 ani, ceea ce ar justifica concluzia cercetătorilor.

    13 MARTIE 2023



    TE-AR MAI PUTEA INTERESA

    Arheologii au dezgropat un site funerar la Amphipolis, în nordul Greciei şi experţii cred că mormântul a aparţinut unei figuri importante datând din ultimul trimestru al secolului al patrulea î.Hr.
    Arheologii, folosind Google Earth, au găsit un complex imens de 50 de geoglife de diverse forme şi mărimi, întins peste stepa din nordul Kazahstanului.
    O echipă de oameni de ştiinţă şi cercetători spanioli conduşi de scriitorul şi exploratorul Miguel Gutiérrez Garitano au descoperit un sanctuar incaş în munţii Vilcabamba din Peru, 150 de kilometri mai sus de oraşul Cusco.
    Uneltele de piatră găsite în nord-vestul Kenyei datează de acum 3,3 milioane de ani, contestând povestea răspândită până acum despre evoluţia umanităţii.
    Civilizatia Maya este cunoscuta pentru templele sale, pentru sistemul de scriere, pentru cunostiintele de matematica si astronomie si mai ales pentru calendarul lor, dar originile acestei civilizatiei raman un mister.
    Rămăşiţele unui palat din perioada miceniană, secolul 17-16 î.Hr., cu inscripţii importante în greaca arhaică, au fost descoperite în apropiere de Sparta, în Peloponez, sudul Greciei.