Sănătate / Ştiinţa şi sănătatea |
Exerciţiile şi o dietă sănătoasă scad riscul de recurenţă a cancerului de colon
O echipă de cercetători de la Universitatea California, din San Francisco, a descoperit că pacienţii cu cancer de colon care au o greutate corporală sănătoasă, au activităţi fizice regulate şi o dietă bogată în cereale integrale, fructe şi legume, cu un conţinut redus de carne roşie şi prelucrată, au un risc semnificativ mai mic de recurenţă a cancerului sau de deces.
Studiul se bazează pe o analiză a datelor colectate de la pacienţii cu cancer de colon în stadiul III.
Cercetătorii au descoperit că, pentru o perioadă de observare medie de şapte ani, supravieţuitorii cancerului de colon care au aderat la programul nutriţional şi la orientările fizice pentru supravieţuitorii de cancer au avut un risc cu 42 la sută mai mic de deces şi cu 31 la sută mai mic de recurenţă a cancerului, comparativ cu pacienţii care nu s-au implicat în aceste activităţi.