Sănătate / Ştiinţa şi sănătatea |
Exercițiile fizice sunt benefice chiar și într-un mediu poluat
Multe studii recente sugerează că exercițiile fizice efectuate în medii poluate pot avea efecte nedorite asupra sănătății umane, dar acest lucru s-ar putea să nu fie adevărat pentru persoanele obișnuite cu poluarea aerului cauzată de trafic, potrivit unui articol publicat de Grupul de Cercetare a Performanței Aerobice din cadrul Universității de Educație Fizică și Sport din São Paulo din Brazilia.
Exercițiile de anduranță, numite și exerciții aerobice, includ activități care întăresc respirația și ritmul cardiac, cum ar fi mersul pe jos, joggingul, înotul sau ciclismul.
Participanții la studiu au fost zece bicicliști, bărbați, cei mai mulți dintre ei antrenându-se în mod regulat pe pistele de biciclete și în campusul universitar din orașul São Paulo.
Cercetătorii au descoperit că markerii de inflamație din sângele acestor cicliști, cum ar fi interleukinele 6 și 10 (IL-6 și IL-10) nu au fost modificați.
In plus, s-au detectat niveluri crescute de factori neurotrofici derivaţi din creier (BDNF), asociate cu beneficiile exercițiului pentru neuroplasticitate, capacitatea creierului de a se schimba și de a se adapta ca răspuns la experiență.
Pe baza acestor rezultate, cercetătorii au formulat ipoteza că persoanele care fac exerciții într-un mediu cu poluare ridicată a aerului se pot adapta la astfel de condiții.