Sănătate / Ştiinţa şi sănătatea |
Exercițiile fizice de intensitate ridicată benefice pentru femeile în vârstă
Un studiu realizat pe 92 de femei în vârstă în situații de vulnerabilitate socioeconomică a comparat eficiența diferitelor programe de exerciții cu costuri reduse în îmbunătățirea și/sau menținerea diverșilor parametri cardiovasculari și funcționali, cum ar fi circumferința taliei, tensiunea arterială și rigiditatea arterială – un factor de risc pentru ateroscleroză.
Rezultatele indică faptul că combinația dintre antrenamentul pe intervale de mare intensitate cu întărirea musculară a fost opțiunea cu cele mai multe beneficii pentru sănătate.
Compus din secvențe rapide de exercitii intercalate cu perioade scurte de odihnă, antrenamentul este folosit de zeci de ani de către sportivii de înaltă performanță și a devenit la modă în ultimii ani, în principal datorită faptului că oferă sesiuni scurte și fără a fi nevoie de echipament.
Celelalte protocoale testate în cercetare au fost întărirea musculară practicată singură sau asociată cu antrenament aerobic moderat.
Diferitele programe au fost practicate de două ori pe săptămână, timp de nouă luni, în centre comunitare pentru bătrâni.
Parametrii de sănătate ai participanților au fost evaluați înainte de prima sesiune de exerciții fizice, imediat după terminarea programului și la trei luni după întreruperea acestuia.
Cele două programe de exerciții combinate (antrenamentul pe intervale de mare intensitate și cu aerobic moderat) au fost la fel de eficiente în reducerea circumferinței abdominale (scăderea cu 3,3 centimetri în medie) și acest beneficiu s-a menținut după oprirea antrenamentului.
Cu toate acestea, doar antrenamentul combinat care implică antrenamentul pe intervale de mare intensitate a fost eficient în reducerea tensiunii arteriale sistolice (7,9 mmHg) și a rigidității arteriale (0,69 m/s).
Evaluarea a mai arătat că, în acest grup, doar rigiditatea arterială a rămas mai mică la trei luni după terminarea antrenamentului.
Toate programele de exerciții au fost eficiente în îmbunătățirea performanței funcționale, dar numai grupul care a practicat antrenamentul pe intervale de mare intensitate combinat cu întărirea musculară a menținut, cel puțin parțial, îmbunătățiri funcționale (forța de prindere a mâinii, flexibilitatea, forța membrelor inferioare și mobilitatea) după terminarea antrenamentului.
În timpul exercițiilor de mare intensitate, ritmul cardiac și cantitatea de sânge, care părăsește inima la fiecare bătaie, cresc, explică cercetătorii.
În general, această creștere este proporțională cu intensitatea exercițiului și, în consecință, arterele și vasele mai mici trebuie să se ajusteze (vasodilatație) pentru a primi fluxul sanguin mai mare.
La fel, în perioada mai puțin intensă de antrenament pe interval, numită și recuperare, are loc o reducere a vasodilatației pentru a se adapta la volumul mai mic de sânge care părăsește inima.
„Ipoteza noastră este că principalul mecanism din spatele ameliorării rigidității arteriale este asociat cu nevoia constantă de ajustare a vaselor, producând substanțe mai mult sau mai puțin vasodilatatoare, în perioadele de intensitate mare și de recuperare după exerciții de interval”, spun cercetătorii.