Sănătate / Ştiinţa şi sănătatea |
Exerciţiile fizice schimbă compoziţia microbiană din intestine independent de dietă
Studii recente, realizate în cadrul Universităţii din Illinois, Statele Unite, oferă noi dovezi că exerciţiile fizice pot schimba compoziţia florei microbiene din intestin.
Studiile au fost astfel concepute încât au putut separa schimbările induse de exerciţii fizice de cele produse de alţi factori, cum ar fi dieta sau utilizarea antibioticelor.
În primul studiu, oamenii de ştiinţă au transplantat materialul fecal de la şoarecii antrenaţi sau sedentari în colonul şoarecilor sedentari fără germeni, care fuseseră crescuţi într-o instalaţie sterilă şi nu aveau microbiote proprii.
În cel de-al doilea studiu, echipa a urmărit schimbările în compoziţia microbiotei intestinale la participanţii umani, când au trecut de la un stil de viaţă sedentar la unul mai activ şi înapoi.
În studiul făcut pe animalele de laboratori, schimbările în microbiota şoarecilor receptori au reflectat pe cele din şoarecii donatori, cu diferenţe clare între cei care au primit microbi de la şoareci exersaţi sau sedentari.
Animalele care au primit microbiota de la cele antrenate cu exerciţii au avut o proporţie mai mare de microbi care produc butirat, un acid gras cu lanţ scurt care promovează celulele intestinale sănătoase, reduce inflamaţia şi generează energie.
Ei păreau mai rezistenţi la colita ulcerativă experimentală, o boală inflamatorie intestinală.
De asemenea au avut un răspuns atenuat la o substanţă chimică care provoacă colita şi au prezentat o reducere a inflamaţiei şi o creştere a moleculelor regenerative care promovează o recuperare mai rapidă.
În cadrul studiului efectuat la om, subiecţii au fost supuşi la un program de exerciţii cardiovasculare supravegheate timp de 30-60 de minute, de trei ori pe săptămână, timp de şase săptămâni.
Cercetătorii au analizat microorganismele intestinale ale participanţilor la sfârşitul programului de exerciţii şi după alte şase săptămâni de comportament sedentar.
Participanţii şi-au menţinut dietele obişnuite pe tot parcursul studiului.
Concentraţiile de acizi graşi cu lanţ scurt - SCFA, în special butiratul, au crescut în intestinul uman ca rezultat al exerciţiului fizic. Aceste niveluri au scăzut din nou după ce participanţii s-au reîntors la un stil de viaţă sedentar.
Cele mai mari creşteri au fost observate la participanţii slabi, care au început cu un nivel semnificativ mai mic de microorganisme producătoare de SCFA. Participanţii obezi au avut doar o creştere modestă a proporţiei microbilor producătoari de SCFA.
Raporturile diferiţilor microbi din intestin au diferit între participanţii slabi şi obezi în fiecare etapă a studiului.