Ştiri şi informaţii din toată lumea
    Ştiri / Spaţiu

    Exploziile solare au distrus atmosfera de pe Marte

    Primele date transmise de misiunea MAVEN de la NASA sugerează că exploziile solare sunt principalul factor care a dus la pierderea atmosferei de pe planeta Marte schimbându-i climatul din unul cald şi umed în cel de astăzi, rece şi arid.



    Pierderea atmosferei marţiene, imagine artistică.


    Sonda MAVEN orbitează planeta Marte din septembrie 2014 şi colectează date cu privire la straturile superioare ale atmosferei, ionosfera şi magnetosfera. Aceste date au permis cercetătorilor să determine rata cu care atmosfera marţiană pierde în prezent gaz în spaţiu, prin intermediul vântului solar. Rezultatele arată că eroziunea atmosferei creşte semnificativ în timpul furtunilor solare.

    Marte pare să fi avut o atmosferă groasă destul de caldă pentru a susţine apă lichidă, care este un ingredient cheie şi mediu pentru viaţă aşa cum o ştim în prezent.

    Măsurătorile MAVEN indică faptul că vântul solar antrenează în spaţiu gaz la o rată de aproximativ 100 de grame în fiecare secundă, pierdere ce devine semnificativă în timp.

    În plus, o serie de furtuni solare dramatice au lovit atmosfera lui Marte în martie 2015 şi s-a constatat că pierderea a fost accelerată, fapt ce indică o rată de pierdere mult mai mare cu miliarde de ani în urmă, când Soarele era mai tânăr şi mai activ.

    Vântul solar este un flux de particule, în principal protoni şi electroni, care curge de la atmosfera Soarelui, cu o viteză de circa două milioane de kilometri pe oră. Câmpul magnetic purtat de vântul solar, poate genera un câmp electric. Acest câmp electric accelerează atomii de gaz încărcaţi electric, numiţi ioni, în atmosfera superioară a lui Marte şi îi aruncă în spaţiu.

    12 NOIEMBRIE 2015



    TE-AR MAI PUTEA INTERESA

    Folosind telescopul Kepler de la NASA, astronomii au descoperit prima planetă de mărimea Pământului, denumită Kepler-186f, care orbitează în jurul unei stele în zona locuibilă, zonă în care apa ar putea fi lichidă pe suprafaţa planetei.
    Roverul Curiosity a făcut prima detectare de azot pe suprafaţa lui Marte. Azotul este esenţial pentru toate formele de viaţă cunoscute, deoarece este folosit în blocurile de molecule mari, cum ar fi ADN şi ARN.
    Agenţia Spaţială Europeană crede că a găsit un supervulcan pe Marte care ar fi putut fi echivalentul pe Planeta Roşie a vulcanului Yellowstone.
    Echipa formată din Ovidiu Tercu și Alex Dumitriu de la Observatorul Astronomic al Complexului Muzeal de Științele Naturii Galați a descoperit, în noaptea de 29 spre 30 octombrie 2013, un asteroid care a primit denumirea 2013 UX11.
    China a lansat o nouă generație de rachete, parte integrantă a programului său spaţial ambiţios.
    Cercetatori de la Edinburgh University au publicat un studiu ce se vrea un raspuns la Paradoxul Fermi: de ce nu am intalnit inca inteligenta extraterestra, daca ea este comuna in tot Universul.