Sănătate / Ştiinţa şi sănătatea |
Expunerea la perfluorurați (PFAS) afectează capacitatea reproductivă a adolescenților
GH. MĂNOIU | 13 OCTOMBRIE 2023
Un studiu condus de grupul de cercetare în oncologie al Institutului de Cercetare Biosanitară din Granada și al Universității din Granada, Spania, a dezvăluit că expunerea adolescenților la substanțe perfluorurate (PFAS) afectează sănătatea lor reproductivă.
Această descoperire șocantă a fost posibilă datorită utilizării biomarkerilor de efect, cu kisspeptina ca marker cheie.
Compușii perfluorurați se găsesc în numeroase produse de consum de zi cu zi, de la cosmetice până la ustensile de bucătărie rezistente la căldură și, prin urmare, sunt prezenți în apa de băut, aer și sol.
Foarte puține studii epidemiologice au investigat relația dintre PFAS și hormonii sexuali, atât feminini cât și masculini, în special la adolescenți, o perioadă crucială pentru dezvoltare și sănătatea reproducerii.
Acest studiu a fost realizat prin colaborarea unor adolescenți din Belgia, Slovacia și Spania, analizând efectele expunerii la PFAS, atât la compuși individuali, cât și la amestecuri de PFAS, asupra hormonilor, a axei hipotalamo-hipofizo-gonadale (HPG), responsabilă de reglarea proceselor de maturizare și de sănătate a reproducerii, cum ar fi dezvoltarea sexuală în adolescență.
Au fost, de asemenea, evaluate nivelurile de kisspeptin, un regulator fundamental pentru dezvoltarea reproductivă, debutul pubertății și ciclul menstrual.
Au fost prelevate probe de ser de la 733 de adolescenți din cele trei țări și concentrația a 7 PFAS a fost cuantificată folosind cromatografie lichidă de înaltă performanță cuplată la spectrometrie de masă.
În plus, hormonii de stimulare a foliculilor (FSH), testosteronul total (TT), estradiolul (E2), globulina de legare a hormonilor sexuali (SHBG) și kisspeptina (izoforma 54-kiss54) au fost măsurate prin imunotest.
Cea mai semnificativă concluzie a acestui studiu este că expunerea adolescenților la compuși perfluorurați determină o alterare a echilibrului hormonal care poate avea consecințe negative asupra dezvoltării și capacității lor de reproducere.
Efectele observate au fost diferite la fete și la băieți, sugerând că genul joacă un rol critic în manifestarea daunelor acestor compuși.
Acest studiu evidențiază necesitatea urgentă de a aborda expunerea la PFAS în rândul populației adolescente și de a lua măsuri pentru a reduce impactul acesteia asupra sănătății și dezvoltării reproducerii.