Ştiri şi informaţii din toată lumea
    Sănătate / Ştiinţa şi sănătatea

    Expunerea cronică la insecticid provoacă diabet zaharat

    Un studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea Madurai Kamaraj, Tamil Nadu, India, dovedeşte că expunerea cronică la insecticide organofosforice induce diabet zaharat şi toleranţă scăzută la glucoză, un diabet mediat de către bacteriile intestinale.



    Expunerea cronică la insecticid cauzează diabet zaharat.


    Frecvenţa diabetului zaharat la persoanele care au fost expuse în mod direct la insecticide a fost de trei ori mai mare decât în ​​cazul persoanelor care nu au fost expuse.

    Analiza a patru insecticide organofosforice a relevat o corelaţie directă între nivelul de pesticide şi HbA1c, hemoglobina glicată.

    Cercetătorii au constatat că pesticidele au indus diabetul zaharat printr-o nouă cale de acţiune şi nu prin neurotransmiţători.

    Studiile anterioare arătaseră că pesticidul este degradat de bacteriile prezente în intestin.

    A fost cercetată calea de gluconeogeneză, în care glucoza este generată din surse non-carbohidraţi, cum ar fi grăsimile şi proteinele. Pesticidul este degradat în acizi graşi cu lanţ scurt, în special acidul acetic.

    Este bine cunoscut că acidul acetic produce glucoză, niveluri crescute de zahăr din sânge şi intoleranţă la glucoză.

    Studiul arată că utilizarea acestui pesticid ar trebui reconsiderată.

    19 AUGUST 2023



    TE-AR MAI PUTEA INTERESA

    Cercetătorii de la Universitatea Harvard din Massachusetts au descoperit că o structură a creierului, numită amigdala, este mai activă la persoanele care suferă de stres cronic, identificând astfel o legătură biologică între stres şi bolile de inimă.
    Conform unui recent studiu realizat la Universitatea Columbia, Statele Unite, virusul gripei, prezent în aer, poate fi eradicat fără afectarea ţesuturilor umane, prin utilizarea unor doze mici de lumină ultravioletă.
    O echipă de psihologi de la Universitatea Carnegie Mellon a descoperit că adulţii ai căror părinţi s-au separat şi nu au mai colaborat unii cu alţii în timpul copilăriei au fost mai predispuşi să dezvolte o răceală, faţă de adulţii ai căror părinţi au rămas împreună sau s-au separat, dar au continuat să comunice.
    Un studiu realizat la Universitatea din Greenwich, Marea Britanie, a constatat că consumul a două pahare de bere poate fi o modalitate mai eficientă şi mai plăcută de a reduce durerea decât administrarea de analgezice.
    Cercetătorii de la Universitatea din Granada, în colaborare cu Şcoala de Educaţie Specială San Rafael, Granada, Spania, au descoperit că lumina albastră accelerează procesul de relaxare după stresul psihosocial acut, comparativ cu iluminatul alb convenţional.
    Un câine a fost utilizat cu succes pentru a adulmeca cancerul tiroidian la persoane care nu au fost încă diagnosticate ca fiind bolnave.