Ştiri şi informaţii din toată lumea
    Sănătate / Ştiinţa şi sănătatea

    Expunerea la ftalați duce pe termen lung la diabet și cancer

    Un studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea din Granada și de la Institutul de Cercetare Biosanitară din Granada, Spania, a dezvăluit asocieri între expunerea la ftalați și nivelurile de markeri inflamatori din organism, unele dintre ele legate de boli precum diabetul sau cancerul.



    Expunerea la ftalați duce pe termen lung la diabet și cancer.


    Ftalații sunt utilizați pentru a crește flexibilitatea și durabilitatea materialelor plastice, și se găsesc într-o mare varietate de produse cum ar fi jucăriile din plastic, ambalajele alimentare, dispozitivele medicale și materialele de construcție.

    Au fost analizate probe de sânge de la câteva sute de persoane și s-a constatat că expunerea constantă la acești compuși duc pe termen lung la boli cronice foarte răspândite.

    Rezultatele studiului evidențiază nevoia de a limita cât mai mult posibil utilizarea materialelor plastice și oferă o contribuție semnificativă în domeniul imunoepidemiologiei și toxicologiei, deschizând noi linii de cercetare privind impactul acestora asupra sănătății umane.

    5 IULIE 2024



    TE-AR MAI PUTEA INTERESA

    Apneea în somn și nivelul scăzut de oxigen în timpul somnului sunt asociate cu epilepsia care apare pentru prima dată după vârsta de 60 de ani, potrivit unui studiu finanțat de National Institutes of Health din Statele Unite..
    Organizația Mondială a Sănătății a anunțat încetarea pandemiei COVID-19, dar mulți dintre pacienți trăiesc încă cu consecințele pulmonare ale bolii.
    Cercetătorii au descoperit că celulele musculare netede care căptușesc arterele persoanelor cu ateroscleroză se pot transforma în noi tipuri de celule și pot dezvolta trăsături similare cancerului, care agravează boala.
    Nanoparticulele încărcate cu antibiotice și alți compuși antimicrobieni sunt eficiente împotriva bacteriilor care provoacă majoritatea cazurilor de tuberculoză. Rezultatele testelor in vitro sugerează că aceasta poate fi o strategie de tratament capabilă să depășească rezistența bacteriană.
    În general aruncată din cauza gustului său foarte astringent, coaja de jaboticaba poate fi un aliat excelent în tratamentul obezității și sindromului metabolic, sugerează un studiu efectuat la Universitatea din Campinas, Brazilia.
    Fierberea și filtrarea apei de la robinet ar putea reduce semnificativ cantitatea de microplastice consumate, potrivit unor studii recente.