Sănătate / Ştiinţa şi sănătatea |
Fibrele alimentare reînnoiesc celulele epiteliale intestinale
Se știe că o dietă bogată în fibre are multe beneficii pentru sănătate. Studiile științifice indică protecția împotriva unor boli precum cancerul și diabetul. Cu toate acestea, modul în care fibrele interacționează cu intestinele și cu microorganismele care le colonizează – microbiota intestinală – este puțin înțeles.
Un studiu realizat de cercetători de la Institutul de Biologie al Universității de Stat din Campinas, Brazilia, arată că o dietă care conține cantități adecvate de inulină, o fibră solubilă abundentă în rădăcinile de cicoare, de exemplu, poate influența chiar și lungimea și alte caracteristici macroscopice ale intestinelor.
Această acțiune benefică este însă posibilă numai în prezența bacteriilor care digeră fibra.
Modificările pozitive ale imunității se numără printre interacțiunile sănătoase.
Descoperirile includ noi dovezi ale importanței fibrelor alimentare și contribuie la înțelegerea medicală a bolii inflamatorii intestinale.
La animalele de laborator care au ingerat o dietă de 10% inulină, intestinul a fost mai mare decât la cele care au consumat numai fibre insolubile [celuloză].
Consumul de inulină scade nivelul lipidelor din sânge și reduce steatoza hepatică (boala ficatului gras).
Cercetătorii au descoperit că și alte fibre solubile, cum ar fi pectina din fructe, au avut efecte similare.
Sunt necesare mai multe cercetări pentru a înțelege exact ce face fiecare fibră, dar beneficiile unei diete echilibrate sunt din ce în ce mai evidente și implică interacțiuni complexe între componentele dietei, microbiota intestinală și diferite tipuri de celule.