Sănătate / Ştiinţa şi sănătatea |
Fierberea și filtrarea apei de la robinet reduce cantitatea de microplastice
Fierberea și filtrarea apei de la robinet ar putea reduce semnificativ cantitatea de microplastice consumate, potrivit unor studii recente.
Microplasticele, particule minuscule de plastic la fel de mici ca o miime de milimetru în diametru, au fost găsite în diferite produse și în apa de la robinet.
Un studiu a descoperit că fierberea apei bogate în minerale timp de cinci minute ar putea reduce expunerea la nano și microplastice (NMP) cu până la 90%.
Deși efectele expunerii la microplastic asupra sănătății nu sunt pe deplin elucidate, dovezile de până acum sugerează că acestea se pot acumula în organism și pot duce la stres oxidativ, inflamație, rezistență la insulină și probleme hepatice.
Deși sistemele avansate de filtrare a apei pot elimina unele nano și microplastice din apa de la robinet, cercetătorii au căutat soluții suplimentare, în special pentru regiunile care nu au acces la apă curată.
Fierberea apei poate oferi o modalitate simplă și eficientă de a decontamina apa de la robinet de uz casnic.
În cadrul studiului, mostrele de apă de la robinet au fost contaminate cu microplastic și apoi au fost fierte timp de cinci minute înainte de a fi lăsate să se răcească timp de 10 minute.
Fierberea apei dure, bogate în minerale precum calciu sau magneziu, creează un reziduu asemănător cretei, cunoscut sub numele de carbonat de calciu, care poate prinde materialele plastice.
Acest reziduu poate fi separat și îndepărtat din apă folosind un filtru de cafea standard sau un filtru din oțel inoxidabil.
Eficacitatea acestei metode este influențată de duritatea apei, apa mai dură captând mai multe microplastice. De exemplu, în probele cu 300 de miligrame de carbonat de calciu, aproape 90% din NMP au fost îndepărtate, comparativ cu aproximativ 25% în probele cu mai puțin de 60 mg de carbonat de calciu.
Microplasticele se găsesc în mod obișnuit în apele subterane și de suprafață datorită apelor uzate și scurgerii de suprafață.
Deși stațiile tradiționale de tratare a apei nu pot elimina microplasticele, există sisteme avansate care pot capta și elimina aceste particule minuscule de plastic.
Cercetătorii de la Ocean Conservancy, din Statele Unite, recomandă fierberea apei într-o oală de sticlă sau din oțel inoxidabil, lăsând-o apoi să se răcească fără să se amestece și folosind metode de filtrare sau de culegere pentru a îndepărta microplasticele legate de calciu.