Ştiri şi informaţii din toată lumea
    Ştiri / Ştiinţă

    Filmele de groază chiar îngheaţă sângele în vene

    Oamenii de ştiinţă de la Leiden University Medical Centre din Olanda au căzut de acord că filmele de groază într-adevăr îngheaţă sângele în vene, sau mai corect, îl coagulează.



    Scenă din filmul "Răzbunarea lui Frankenstein".


    Frica acută pregăteşte de fapt organismul pentru pierderea de sânge care poate să apară în timpul unei situaţii care pune viaţa în pericol, un beneficiu evolutiv important.

    Studiul a constatat că vizionarea filmelor de groază stimulează o proteină care produce coagularea sângelui, cunoscută sub numele de Factor VIII.

    Dar există, de asemenea, serioase implicaţii clinice, vizionarea a 18 filme putând creşte riscul unui cheag de sânge cu aproximativ o cincime.

    Termenul "bloodcurdling" datează din timpuri medievale şi se bazează pe conceptul că teama sau groaza "face sângele rece", "coagulează" sau congelează sângele. Este pentru prima dată când oamenii de ştiinţă au analizat zicala pentru a vedea dacă există vreun adevăr în ea.

    Voluntarii care au participat la studiu au vizionat filme horror şi s-a constatat ridicarea nivelului de Factor VIII cu o medie de peste 11 unităţi, fapt legat de o creştere a riscului de tromboză venoasă sau cheag de sânge cu 17 la sută.

    Cu toate acestea, cercetătorii nu au descoperit nici un efect asupra altor proteine ​​care formează cheaguri, sugerând că, deşi coagularea este declanşată de teama acută, acest lucru nu duce neapărat la formarea cheagurilor.

    Mecanismul biologic al asocierii fricii acute cu o creştere a activităţii de coagulare este încă necunoscut.

    17 APRILIE 2022



    TE-AR MAI PUTEA INTERESA

    Cercetătorii de la Universitatea Lund din Suedia au descoperit că sfecla de zahăr produce hemoglobină care ar putea servi ca substitut al sângelui.
    Un studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea Stanford din Statele Unite a identificat sedimentele unor lacuri formate în supervulcani străvechi ca sursă de litiu, un metal utilizat la fabricarea bateriilor litiu-ion pentru alimentarea echipamentelor mobile.
    Oamenii de ştiinţă au reuşit să recupereze imagini ale unor trecători, din reflecţiile din ochii subiectului fotografiat. Pentru infracţiunile în care victimele sunt fotografiate, cum sunt abuzurile sexuale asupra copiilor, reflecţiile din ochii subiectului fotografiei ar putea ajuta la identificarea autorilor.
    Consiliul Federal din Elveţia a anunţat că urmăreşte îndeaproape dacă ar putea exista o legătură între utilizarea sărurilor de aluminiu în deodorante şi apariţia cancerului de sân. Utilizarea de aluminiu în produsele cosmetice, în special în deodorante, ar putea fi limitată sau interzisă.
    Până pe 14 august 2016 puteţi vedea la Muzeul „Grigore Antipa”, din Bucureşti, expoziţia „Aripi peste timp”, în care exponatul central este Hatzegopteryx thambema, cel mai mare zburător din lume, descoperit pe teritoriul României.
    O femelă de urs panda, pe nume Ai Hin, de la Chengdu Giant Panda Breeding Research Center, China, a fost scoasă din programul special aplicat femelelor însărcinate, după ce s-a constatat că de fapt doar mima sarcina.